Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psa, labradorku, bijela je i parila se s bijelim labradorom. Danas se oštenila i vidim jedno štene čisto crno pa me zanima da li se mogu dva psa pariti, a da štenci budu izmješani? Unaprijed hvala, Maja

O: Labradori su poslušni, inteligentni, društveni i privrženi psi, čija se boja dlake pojavljuje u jednobojno žutoj, crnoj ili tamno smeđoj boji.

Boja dlake ljubimca ovisi o genetici i genetskom nasljeđu, nasljeđu koje je ljubimac naslijedio od svojih roditelja.

Osnove o nasljeđivanju postavio je Mendel idejom o individualnom nasljeđivanju. Ova teorija nam kaže da se tijekom spolnog razmnožavanja na potomke ne prenosi svojstvo već čestice unutar stanice koje kontroliraju to svojstvo; te čestice zadržavaju svoj identitet i zasebnost, a prenose se iz generacije u generaciju u nepromijenjenom i stalnom obliku.

Naime, ispoljavanje (fenotip) određene osobine ovisi o genima, i to o dominantnom i recesivnom genu te njihovoj kombinaciji. Za nasljeđivanje boje dlake u pasa odgovorna su 2 mjesta na kromosomu gdje se nalaze određeni gen. Ovisno o naslijeđenoj kombinaciji gena i njena ekspresija će ovisiti. To otprilike znači da će, ako se pare dva psa s dominantnim genima za boju (npr. crna boja dlake), svi štenci biti crne boje. Ako netko od roditelja ima kombinaciju gena (dominantni i recesivni gen za boju), postoji vjerojatnost da 50% štenaca nosi i recesivni gen (gen za drugu boju). Ta činjenica nas navodi da postoji mogućnost da u slučaju kasnijeg parenja nekih od gore navedenih štenaca (koji nose recesivni gen) s nekim od drugih ljubimaca, koji također posjeduju recesivne gene, može doći i do ispoljavanja druge boje.

Treba napomenuti kako nema miješanja gena, oni ostaju intaktni kroz različite kombinacije i generacije, a boja dlake će ovisiti o odnosima dominantnih i recesivnih gena.

Također, prilikom određivanja genetike i vjerojatnostima u ekspresiji boja ljubimaca, potrebno bi bilo obratiti i pažnju na određene pasminske specifičnosti.

Više o nasljeđivanju boje dlake kod naših ljubimaca možete saznati u iscrpnom odgovoru kolegice Zdravke Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

OZNAKE: