franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Naš mačak ima 10 godina i već par mjeseci ga liječimo antibioticima zbog prehlade. Danas ujutro imao je neki napad i povraćanje, kao da mu je lijeva strana oduzeta. Ne može samostalno stajati, vuče ga u lijevu stranu. Napad se ponovio opet 20 minuta nakon prvog. Odbija hranu i vodu. Stalno trese glavicom i spava na prekide. Hvala Vam na odgovoru. Lp Ivana

O: Nekoordiniranu kretnju nazivamo ataksijom. Više je uzroka koji mogu dovesti do takvog stanja, odnosno same ataksije mogu imati različite forme. One mogu biti senzorne, vestibularne i cerebelarne.Najčešći znak ataksija je nekoordinarano držanje, kod kojeg su mačke "slabe" na nogama i u pokretu. Osim toga, ovisno o formi ataksije, mogu se još javiti i padanje na tlo pri pokušaju hodanja, držanje glave postrance, abnormalni pokreti očnih jabučica, povraćanje, nistagmus, vrtnja u krug i sl. O ovoj temi opširno je pisala moja kolegica, pod naslovom Gubitak ravnoteže i nekoordinirano kretanje mačka.

Također, ne treba zaboraviti mogućnost da se radi o epilepsiji, tumoru ili degenerativnim promjenama na mozgu. Dijagnostika može biti zahtjevna i uključivati različite pretrage poput pretrage krvi, rendgentske pretrage, poželjno i CT, MRI.

Mačku treba osigurati primjerenu skrb, liječenje ovisno o glavnom uzroku i siguran ambijent kako bi se izbjeglo moguće ozlijeđivanje. Prognoza je nezahvalna i može biti dobra, ali je moguća i progresija bolesti, ovisno o tome koji dio nervnog sustava je zahvaćen.

 

OZNAKE: