Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Ja sam si krajem 8. mjeseca ove godine kupila muškog zamorca. Kad sam ga neki dan išla kupati on je bio tako bezvoljan. Nije uopće mogao stati na noge pa ga nisam ni okupala. Odvela sam ga u sobu i vidjela da još diše i da srce kuca. Imao je poluotvorene oči i samo je ležao. I sad je tako, a često ide s nogama kao da trči i hoda. Pa ja sad želim znati - što mu je? Je li možda neka noćna mora ili zimski san? Leona

O: Zamorčići su životinje koje potječu iz Južne Amerike, tako da, s obzirom na klimu, ne spavaju zimski san.

Također, to su vrlo uredne životinje koje, osim ako imaju bijelu dlaku koja od nehigijenskog držanja ne poprimi žutu boju, nije potrebno kupati. Ukoliko je to neophodno potrebno, može ga se okupati sa blagim šamponom za mačke (Essentials, Gimpet, Beaphar) ili hipoalergenim medicinskim šamponom (Dermilen), a postoje i kvalitetni šamponi u puderu za suho pranje (Trixie). Prostorija mora biti topla, voda također, a nakon toga mora biti na toplom dok se potpuno ne osuši. Naime, te su male životinjice vrlo osjetljive na promjene temperature i malo strujanje hladnog zraka ili propuh mogu izazvati prehladu.

Epileptični napad u zamorčića manifestitra se da zamorčić tijekom 3-4 minute leži na strani, miče nogicama i slini. Nakon napada može biti pojačan apetit i može biti i agresivan.

Ostali napadi u zamorčića javljaju se najčešće zbog drugih primarnih bolesti; zatajenja bubrega ili jetre, ketoze (koja nastaje zbog gladovanja ili nemogućnosti uzimanja hrane npr. kod preraslih zuba), bolesti probavnog sustava zbog prehlade ili neprikladne hrane ili naglog mijenjanja hrane te septikemije.

Manjak vitamina C koji zamorčići ne mogu sami sintetizirati neophodno je potrebno da ga dobiva u hrani ili u vitaminskim kapima koje se kapaju u vodu. Simptomi skorbuta su još i škrgutanje zubima, krvarenje zubnog mesa i iz probavnog sustava, krvarenje u zglobovima zbog kojeg i šepaju. Manjak vitamina A također može dovesto do nemogućnosti kretanja i šepanja zbog atrofije mišića.Manjak vitamina B uzrokuje živčane simptome.

Vašeg zamorčića je potrebno hitno odvesti veterinaru koji će ga detaljno pregledati i započeti terapiju.