Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam papigu tigricu i na stražnjici joj se nakuplja izmet koji je veličine nešto manje od ping pong loptice. Što da radim?
Regy

O: Vaša papigica najvjerojatnije ima proljev, što uzrokuje nakupljanje izmeta na kloaki i njegovo sušenje te formira masu od izmeta.
 
Možda se Vaša papigica prehladila ili joj hrana ne odgovara (ako ste je možda promijenili nedavno ili uveli novu namirnicu...).

Bitno je da papigica normalno pjeva, ponaša se bez promjena te pije vode da ne dođe do dehidracije.

Ono što Vi trebate učiniti je oprezno toplom vodom oprati tu masu izmeta, da joj ne iritira kožu oko kloake, istodobno provjeravajući da li ima možda još kakvih promjena na anusu. Iziritiranu kožu bilo bi dobro zaštititi nekom kremom (npr. Flogocid).

U našim trgovinama možete nabaviti lijek za kavezne ptičice koji se daje u slučaju crijevnih poremećaja, apatije i prehlade, koji se kapa u vodu za piće (Santalina), a za oporavak organizma, imuniteta i probave preporučujem Prime od Vet-pet-a  koji sadrži jedinstvenu kombinaciju probavnih enzima i mmikrokapsuliranih probiotika  koji uništavaju  rast štetnih organizama. Prah je dobro topiv u vodi i dobro se upija u svježe voće i povrće, kao i drugu mekanu hranu. Lako ga rastopimo u vodi za piće.

Voće i zelenje treba izbaciti iz prehrane dok papiga sasvim ne ozdravi. Proso koje joj dajete prepržite prvo na "suhoj" tavici.

Ukoliko Vašoj ptičici ne bi bilo bolje ili ako se jave još koji simptomi, preporučam Vam da se javite u Ambulantu za ukrasne ptice na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

OZNAKE: