dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam patuljastog kunića starog 4 mjeseca. Prije dva dana sam primjetila da mu je dlaka prepuna malih crnih točkica, kao komadići rane, ali na koži nema ranica. Većinom je to oko ušiju, ali u unutrašnjosti su uši čiste. Jesu li to neke uši ili tako nešto?

Hvala,
Klara


O: Najčešći vanjski paraziti u kunića su grinje, šugarci, uši i buhe. Osim navedenog, na koži kunića može se pojaviti i mijaza (to je polaganje jajašaca muha na rane ili, vrlo često, u područje analne regije životinja).
 
Grinja kunića (C.parasitivorax) je mikroskopski malena, a dijagnoza se postavlja pretragom brisa promijenjene kože. Uzročnik može biti na koži, a da ne izazove nikakve vidljive promjene. U težim slučajevima javlja se svrbež, perutanje kože i pojava ekcema. Najčešće je zahvaćeno područje zatiljka i vrata. 

Šuga se u kunića najčešće javlja kao ušna šuga, a uzročnik je Psoroptes cuniculi. Mikroskopske je veličine i ne vidi se golim okom. Bolest se lako prenosi i brzo širi u većim aglomeracijama. Promjene se razvijaju u vanjskom zvukovodu, ali kod neliječenih ljubimaca promjene se šire na vanjsku stranu uške, glavu, vrat i ramena. Simptomi ove bolesti su izraziti svrbež, te perutanje i zadebljanje kože. Često se javljaju i dodatne komplikacije u smislu superinfekcija bakterijama i gljivicama. Sam ljubimac postaje apatičan, a moguća su oštećenja srednjeg i unutrašnjeg uha.
 
Uzročnik "uši" kunića je H. ventricosus. Hrani se kožnim detritusom i siše krv domaćina. Simptomi su crvenilo, zadebljanja kože, pa čak i nekroza kože. Uši su vrlo malene i gotovo nevidljive golim okom.
 
U svakom slučaju, savjetujem Vam da se s ljubimcem uputite kod veterinara kako bi isti po pregledu ljubimca točno utvrdio o čemu je riječ te Vas u skladu s dijagnozom dalje savjetovao. Ako su posrijedi neki od gore navedenih vanjskih parazita, primjenom prikladnih preparata moći ćete riješiti postojeći problem kod ljubimca te mu osigurati nesmetanu kvalitetu života.