Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Mačka mi je okotila mačiće i nekako nakon nekog vremena mačiću se oko šape zamotao konac i ja to nisam primjetila. Mačić je mijaukao, ali ja nisam znala što mu je. Kad sam vidjela, odrezala sam mu to škarama, ali mu je šapa poplavjela i nekako narasla. I sad se pitam što da radim?
Izabela

O: Tkiva su izložena stalnom djelovanju sila tlaka i vlaka (udarac, pritisak, rastezanje, gnječenje, potres, pad...) Sve navedeno zahtjeva znatan elasticitet i čvrstoću, što uzrokuje određene posljedice.

Određena otpornost prema djelovanju navedenih sila vezana je za vrstu i starost životinje te vremenu trajanja mehaničkog djelovanja na tkivo. Prekoračenjem fizioloških granica, djelovanjem mehaničkih faktora nastaju različite patološke promjene.

U ovom slučaju došlo je do nagnječenja, a posljedično i do lokalne poremetnje cirkulacije krvi. Ishemično tkivo je blijedo, hladnije i manjeg volumena. Zbog smanjenja oksidacionih procesa, a time i ograničene proizvodnje topline, tkivo je hladnije, osobito na površinskim dijelovima. Ovdje je riječ o ishemiji izazvanoj pritiskom izvana (kompresivna ishemija).

Posljedice ishemije mogu biti jedva primjetljive patološke promjene ili pak potpuno odumiranje tkiva. Od velike važnosti je dužina trajanja ishemije. Ako se ograničenje protoka arterijske krvi odvija polagano, tkivo se polagano prilagodi novonastaloj situaciji. Zbog staze krvi nastaje stazni edem. Zbog prekinute cirkulacije dolazi do smrti stanice (nekroze) i odumiranja tkiva.

Vašeg mačića potrebno je što prije odvesti na pregled kod veterinara da pregleda šapicu, da li je hladna, da li ima osjeta u njoj ili ga boli te ga staviti na antibiotsku terapiju i dati sredstvo protiv bolova te odrediti daljnji tijek liječenja.

OZNAKE: