Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Pozdrav veliki! Imam zlatnu narančastu ribicu. Problem je taj sto se sva napuhnula. Trbuh joj je jako veliki. Nisam joj dala previše hrane, vodu mijenjam svaka 3 dana, jer je u staklenoj kugli, temp. je odgovarajuća, koristim lijekove... Živahna je. Jedina promjena na njoj je nadutost. Zanima me da li je bolesna ili se sprema za mrijest. S njom je još jedna zlatna ribica (bakarne boje), ali ne znam kojeg je spola. Za svaki slučaj ja sam ih razdvojila. Molim Vas da mi odgovorite što prije. Hvala! Sabina

O: Vrlo je mala vjerojatnost da bi se Vaša ribica mrijestila u staklenoj kugli.

"Nadutost" u ribica može biti simetrična, vidljiva sa obe strane tijela ili može biti vidljiva samo sa jedne strane, no tada se najčešće radi o edemu. Nadutost nastaje kao posljedica pretjeranog hranjenja, kada dolazi do pretrpavanja probavnog sustava s hranom, koje nažalost najčešće završava rupturama probavnih organa, septikemijom i uginućem. Nadalje, nadutost može biti i posljedica bakterijske infekcije unutar organizma, koja u tom slučaju najčešće zahvaća probavni sustav ili može biti posljedica parazitarnih infekcija, pri čemu se " nakostriješe" ljuske, pa imamo dojam da se ribica nadula.

Vrlo je teško iz ovako malo podataka reći o čemu bi se tu moglo raditi. Vašoj ribici bi svakako trebalo omogućiti veći akvarij, a preporuka je jedna litra vode po svakom centimetru ribice. Uvjeti u akvariju su upravo razlozi koji dovode do ovakvih i drugih zdrastvenih problema. Treba voditi računa o temperaturi vode koja ne smije prelaziti 26 stupnjeva C, osim za vrijeme liječenja, kemijskom sastavu vode, filtraciji i osvijetljenju. Ribice se hrane jedanput ili dva puta na dan u vrlo malim količinama, a ono što pada na dno, govori nam da smo stavili previše hrane. Filtracija je vrlo bitna u akvariju, pa ako se odlučite za veći akvarij, nabavite adekvatan filter, jer u tom slučaju neće biti potrebno mijenjati vodu tako često. Svaka promjene vode rezultira cjelokupnom promjenom medija u kojem borave i bakterije koje su pozitivne, što dovodi do stresa, a time i ribica postaje podložnija infekcijama. Osvjetljenje treba omogućiti 12 sati dnevno, naravno uz prethodne konzultacije sa akvaristima kako bi odabrali što adekvatnije. Kemijski sastav vode: pH, nitriti, nitrati, amonijak, provjeravaju se specijalnim testovima koje možete nabaviti u Pet Centru.

Kako ne znam koji lijek upotrebljavate, svakako Vam preporučam preparate širokoga spektra koji djeluju i na bakterijske i na parazitarne infekcije. Moja preporuka je Medi Mor od Aquarium Munstera. Ako se odlučite za ovaj preparat svakako mi se možete obratiti putem maila, kako bi Vam dala potrebne upute o načinu i dužini korištenja ovog lijeka.