Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Pročitala sam već ponuđeni odgovor i naišla na antibiotike koje mace trebaju uzimati oralno tijekom liječenja? Zanima me, ako mače ima mjesec dana, pretpostavljam da je zapravo premlado za antibiotike te vrste. Hoće li u tom slučaju terapija kupkama biti dovoljna? Da li bi apliciranje Canestene kapi na alopecična mjesta bilo djelotvorno? Hvala, Dragana

O: U mačaka je dermatofitoza najčešće uzrokovana gljivicom Microsporum canis, za koju se nekad smatralo da je dio normalne mačje flore. Napada jednako i kratkodlake i dugodlake mačke, a odrasli često ne pokazuju simptome.

Mlađi mačići imaju kraste i zadebljanja najčešće po koži lica i uški, i nalazimo bezdlačna, okrugla, jasno lokalizirana mjesta. Microsporum canis može priječi i na čovjeka, a izaziva crvenilo, svrab i ljuštenje kože, te je posebno opasna za djecu.

Liječenje, odnosno suzbijanje se svodi na eliminaciju infekcije kod domaćina, prevenciju širenja infektivnog materijala, te uklanjanje infektivnog materijala već raširenog po okolini. Pretpostavlja se da se šišanjem krzna mačaka uklanjaju inficirane dlake. Ošišana dlaka se ponovno počinje razvijati, i kako razvoju gljivica pogoduje nova mlada dlaka, često se nakon šišanja upalna reakcija naglo pojavi i zna trajati 7 dana. Stoga šišanje nije preporučljivo u svim slučajevima, ali je svakako indicirano kod dugodlakih životinja i bolesti generalizirano raširene po cijelom tijelu. Liječenje se osniva na kupanju u šamponu na osnovi mikonazola. Manje zahvaćena područja ponekad se mogu uspješno liječiti tako da se obriju i lokalno se primjenjuje krema ili losion protiv gljivica (mikonazol ili ketokonazol). Češće, mačka treba i na usta uzimati antibiotike, obično grizeofulvin, i to najmanje jedan mjesec a dobna granica za uzimanje antibiotika nije određena tako da ih mogu uzimati i mačići starosti od mjesec dana. Mačke se, u pravilu, oporave nakon 2 mjeseca, a važno je upozoriti da mačka može izgledati zdravo i prije nego li je laboratorijska analiza bila negativna. Potrebno je nastaviti terapiju barem još dva tjedna nakon nestanka znakova ili dva tjedna nakon negativne mikrobiološke pretrage na gljivice.

Lokalna terapija ima vrlo važnu ulogu u smanjivanju kontaminacije okoline. Zatim, reducira ukupno vrijeme i cijenu liječenja i pomaže uklanjanju krasta, ljuskica kože i spora sa krzna. Smatra se i kako bolje rezultate ovakvim pripravcima daje tretiranje cijelog tijela (šamponiranje ili natapanje) s obzirom da je inficirano područje često mnogo veče nego se to može vidjeti. U pravilu je dovoljno tretiranje kupanjem dva puta tjedno. Krzno mačke se namoči, a zatim se šampon ili tinktura umasira u dlaku i kožu i ne ispire se. Elizabetskim ovratnikom onemogučujete mački da se odmah nakon tretmana počne uređivati jer ponekad polizana tvar može izazvati ulceracije na sluznici usta. Najbolje rezultate u liječenju daju zajedno lokalna terapija, sistemska i kontrola okoline. Preporučuje se da je mačka u izolaciji nakon bar 15 dana uzimanja antibiotika oralno, i minimalno 4 kupanja u antimikotičnim šamponima ili tinkturama.

OZNAKE: