Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Namjeravamo od uzgajivača kupiti štene shi-tzuia, ali se dvoumimo između ženke i mužjaka. Možete li reći da li je bolje uzeti ženku ili mužjaka i koje su razlike u ponašanju.
Hvala, Ivana.

O: Mnogi vlasnici više vole ženke zato što su one privrženije svome domu i ukućanima. Mužjaci znaju biti svojeglavi i vole koji puta odlutati, a posebno ako u "zraku" nanjuše kuju koja se tjera, pa makar ona bila udaljena od njega i više od 2 kilometra.

Ovakvim ljubavnim ispadima posebno su skloni mužjaci malih pasmina. Ženke psa ili kuje se tjeraju dva puta godišnje (najčešće svakih 6 mjeseci, odnosno 2 puta godišnje) i pri tome imaju iscjedak iz spolovila. Tjeranje ili spolni žar traje oko 20 dana. Prva trećina tjeranja nije uočljiva vlasnicima (posebno ako nikad niste imali psa, odnosno ženku). U drugoj trećini vidljiv je crveni iscjedak, mužjaci se vrte oko Vaše ljubimice i tada morate vrlo dobro paziti da ne dođe do neželjene oplodnje. U zadnjoj trećini iscjedak postaje smeđe boje i kuje ne vole društvo mužjaka, vrlo su agresivne prema njima u tom periodu. Ako se želite baviti uzgojem pasa i imati legla, prethodno Vaša ljubimica mora biti ocijenjena od sudaca kinologa (izložba pasa), a nakon toga mora dobiti uzgojnu dozvolu, a Vi kao vlasnik morate biti član Hrvatskog kinološkog saveza, odnosno lokalnog kluba ili udruge (prema pasmini) kojoj pripada Vaš pas.

Bez obzira koga izaberete, mužjaka ili ženku, oba spola zahtijevaju potpunu brigu vlasnika o njima, a u to ulazi pravilna ishrana, briga o zdravlju, rasporedu obaveznih i neobaveznih cijepljenja, čišćenje od nametnika (buhe i gliste), briga o dlaci i na kraju odgoj psa na koji Vi najviše možete utjecati neovisno o spolu ljubimca.

OZNAKE: