Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kujicu, mješanku staru šest mjeseci. Udomili smo je kad je imala dva mjeseca i kad smo je prvog dana vozili u autu, povratila je i tako skoro svaki put kada se vozi. Jako je prestrašena u autu i čim uđe u auto počne jako sliniti, tj. iz nje doslovce curi čista voda. Vozili smo je i na suvozačkom sjedalu, na podu, na stražnjem i svaki put je isto. Molim Vas za savjet jer nam je žao što se tako muči prilikom vožnje, a pogotovo ne znamo šta da radimo. Ako će tako ostati, zabrinjava nas kako će podnjeti duži put, npr. do mora!!!
Unaprijed hvala.
Maya

O: Kinetozom se nazivaju poremećaji ili bolesti sustava za održavanje ravnoteže. Kad mozak tijekom vožnje prima proturječne podatke iz osjetnih organa (oči ne uočavaju istu razinu pokreta kao mehanizmi za ravnotežu u unutarnjem uhu koji registriraju pokrete vozila), tada se javlja bolest kretanja. Ona se u pasa manifestira pojačanim slinjenjem i povraćanjem. Navedeni neugodni simptomi predstavljaju reakciju središnjeg živčanog sustava, tako da on aktivira centar za mučninu i povraćanje u mozgu.

Mnogi psi prebrode ovu nelagodu upravo polaganim učenjem na vožnju. Isprva je učite na auto bez upaljenog motora, zatim s upaljenim motorom, a tek na kraju vožnjom. Svakako vodite računa o vremenu proteklom od zadnjeg obroka. No, možete koristiti i tablete protiv mučnine koje će umiriti želudac, ali koje ne preporučujem kod kratkih relacija (20 - 60 min.), jer djeluju na retikularnu formaciju moždanog debla gdje umanjuju psihomotoričku aktivnost te su životinje smirene, nezainteresirane za okolinu, oslabe im obrambene reakcije, zatomi se osjećaj straha, snizi se krvni tlak te sedacija prosječno traje 6 - 12 sati (Sedalin tablete ili gel).

U našim Pet centrima možete pronaći: Beaphar "Reisefit" tablete protiv mučnine za vrijeme putovanja, Vétoquinol "Sedalin tablete" ili "Sedalin gel" koji se izdaju isključivo na veterinarski recept.

OZNAKE: