Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani! Molim vas ako mi možete dati savjet što činiti s psom koji ima sljedeći problem.
Imam psa mješanca (ptičar-ovčar) i star je godinu dana, no njegov izgled je očajan. Jako je mršav i vide mu se kosti, iako mnogo jede. Nema trakavice, niti povraća pojedenu hranu. 
Ne znam više na koji način da ga udebljam, a privatni veterinar mi je rekao da ne zna što je psu. Molim vas, dajte mi neki savjet.
Unaprijed hvala!
Ivana

O: Kako niste naveli čime hranite psa, kakvog je izgleda izmet i koliko učestalo pas ima stolicu, je li do sada bolovao, te odnosi li se "ovčar" na pasminu njemački ovčar, ovaj odgovor je pokušaj da Vam približim problematiku vezanu uz postavljanje točne dijagnoze.

Mršavljenje se razlikuje od gladovanja (pothranjenost) u tome što životinja gubi tjelesnu masu i pored uzimanja normalne količine hrane. Isto tako, kod mršavljenja dolazi do ubrzanog gubitka skeletnog mišićja, a ne masnog tkiva kao što je slučaj kod gladovanja i anoreksije. Do gubljenja tjelesne mase kod mršavosti dolazi uslijed djelovanja nekog endogenog faktora koji izaziva pojačani energetski promet, te se javlja negativan bilans energije.

Tako se mršavost javlja uslijed poremetnji u funkciji različitih žlijezda (gušterače, hipofize, tireoideje ili spolne žlijezde). U mladih njemačkih ovčara relativno česta je egzokrina insuficijencija gušterače. Simptomi ovog oboljenja mogu biti slabo uočljivi ili tipični. Tipična slika uključuje izrazitu mršavost uz povećan apetit, potrebu za uzimanjem nejestivih tvari, učestalu defekaciju uz svijetlu, kašastu i masnu stolicu. Egzokrina insuficijencija gušterače predstavlja nedostatak enzima gušterače, a prati je i pojava neprobavljivih sastojaka hrane u stolici. Od ostalih simptoma javljaju se umjereni nadam i pojačana peristaltika crijeva kao i promjene na koži i dlaci. Dijagnoza se postavlja laboratorijskim pretragama krvi i stolice.

Na žalost, mršavljenje je i jedan od znakova malignih oboljenja.

Malnutricija predstavlja manjak esencijalnih hranjivih tvari u organizmu. Ona se može definirati i kao neravnoteža unosa energije, proteina i drugih nutrijenata koja dovodi do mjerljivih nepoželjnih učinaka na tkivima i tjelesnim funkcijama.

Marazam je malnutricija koja se javlja kao mješovit sindom proteinsko-kalorijskog deficita, tzv. proteinsko-kalorijska malnutricija. Pojam marasmus senilis označava progresivnu atrofiju uslijed staračkih promjena.

Točnu dijagnozu može postaviti jedino veterinar na temelju klinčke pretrage i pomoćnih dijagnostičkih postupaka (laboratorijske pretrage krvi i mokraće, UZV, RTG i druge).

OZNAKE: