Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam patuljastog pudla starog godinu dana. Zabrinjava me to što neće mnogo jesti. Kada prelazim rukom po njegovom tijelu osjete se rebra, no ne vide se. Ima 4 kg. Gospođa kod koje sam ga kupila kaže da je to normalna težina za pudla, da su oni mršavije građe i da su sve njene pudle te težine. Je li moguće da moj pas slabije jede zbog vrućina, iako živimo U Gorskom Kotaru? I da li mi možete preporučiti neki proizvod za bolji apetit? Hvala unaprijed, Ivana

O: Pudle su psi koje se prema veličini mogu podijeliti u nekoliko osnovnih kategorija, pa tako imamo:

 - toy pudla (visine do 25 cm i težine 3-4 kg)
 - mini pudla (visine 25-35 (38) cm i težine do 8 kg)
 - srednja pudla (visine 35-45 cm i težine oko 12 kg)
 - velika ili kraljevska pudla (visine 45-58 (60) cm i težine do 32 kg)

S obzirom da ne navodite koliko točno teži Vaša pudla, mogu Vas eventualno uputiti kako da sami napravite "pregled" ili da psa odvedete na konkretan pregled kod veterinara. Dakle, ukoliko se ne mogu napipati rebra - pas je pretio; ukoliko se rebra normalno palpiraju, a struk je izražen - pas je normalne težine, a ukoliko su sve koštane izbočine (rebra, zglobovi, kralježnica ili kosti glave) jako izraženi, a trbuh je usukan - pas je premršav.

Osim toga, kako mi niste naveli čime ga hranite niti koliko pas dnevno jede, ne znam je li indicirano poticati apetit (ako jede neku od superpremium hrana, nema mu potrebe ništa dodavati). Zatim, radi li se zaista o inapetenci, je li tome razlog neka bolest ili je u pitanju samo izbirljivost (manje pasmine sklone su tome da postanu izbirljive).

Mogu Vam preporučiti da pokušate promijeniti okus hrane (čak i proizvođača), a ukoliko pas i dalje bude odbijao hranu odvedite ga veterinaru da se napravi konkretan pregled i utvrdi što je tome uzrok.

O povezanosti vrućine i apetita u pasa pisala je kolegica Martina Kuzmanić, dr.vet.med. ovdje
 
Također, o slabom apetitu u psa pisao je i kolega Dragan Vešović, dr.vet.med. ovdje.

OZNAKE: