Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam macu staru odprilike 6 - 8 mjeseci i zabrinjava me to što izgleda mršavo i neuhranjeno. Vrlo je aktivna i u posljednje vrijeme čak ulovi miša. Živi u kući i hrani se hranom za mace kao i hranom koju pripremamo u kući (riba, meso). Zanima me hoće li se moja Mika udebljati?
Pozdrav od Ružice iz Kupresa

O: Mačke rastu sve dok ne napune godinu dana. Koštani sustav se polako konsolidira, a isto tako i mišićna masa. Mačka te dobi ima velike energetske potrebe koje se s vremenom smanjuju.

Ako želimo hraniti mačku hranom koja je precizno prilagođena njenim potrebama, treba osigurati atraktivnost te hrane. Mačke biraju hranu prvenstveno s obzirom na miris i teksturu, okus nije na prvom mjestu. One su tipični mesojedi i prehrana im mora sadržavati dovoljnu količinu proteina animalnog podrijetla.

Isto tako, neophodne su joj i animalne masti koje sadrže esencijalne masne kiseline. Gotove vrste superpremium hrane (Hill's, Eukanuba, Royal canin) optimalnog su sastava i preporučujem Vam da Vašu macu hranite jednom od njih. Uz visokovrijedne sirovine, obogaćene su vitaminima i mineralima neophodnim za pravilan rast i razvoj.

Uz dobro balansiranu prehranu, macu je važno očistiti i od crijevnih nametnika. U veterinarskoj ambulanti potražite neki od preparata koji djeluju na gliste i trakavice (npr. Pratel). Odvedite je na veterinarski pregled, jer će veterinar nakon temeljitog pregleda možda uočiti još neke manje uočljive promjene vezane uz zdravlje Vaše mačke.

OZNAKE: