Odgovara:
Vladimir Kordić, dipl.ing.agr.,
akvarist, Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Jutros sam primjetila mnogo malih jajašaca na dnu akvarija zlatnih ribica, inače imam dvije zlatne ribice. Ne znam jesu li muškog i ženskog ili samo jednog roda. Zanima me kako da znam hoće li mi se iz tih jajašaca razviti zametak i kako razlikovati zlatne ribice po spolu. Molim vas pomognite.
Josipa

O: Spolni dimorfizam kod zlatnih ribica nije izražen. Razlike u spolu se eventualno mogu uočiti za vrijeme mrijesta kada su kod mužjaka izražene bijele mrlje na operculumu (škržnom poklopcu).

U prirodnim uvjetima sezona mrjesta zlatnih ribica je u punom jeku u toplijim krajevima, dok se u hladnijim upravo zahuktava, stoga me ne čudi što su Vaše ribe izbacile jajašca.

Da li će se iz spomenutih jajašaca razviti ribe ovisi o puno faktora, a najvažniji je onaj kojeg jako teško možemo utvrditi. Naime, sa sigurnošću možemo reći da je najmanje jedna Vaša ribica ženskog spola dok je nemoguće na ovaj način utvrditi imate li i mužjaka u akvariju.

Ukoliko je mužjak prisutan u akvariju i pod pretpostavkom da je izbacio matičnu mlječ i oplodio ikru, šanse za preživljavanje riba su i dalje vrlo malene.

Jajšca bi trebalo odvojiti od roditelja (kako ih ne bi pojeli), te ih tretirati nekim od antimikotika (npr. Mycopur Sera). Kvaliteta vode u kojoj se ribice razvijaju trebala bi biti besprijekorna, vrlo bogata kisikom i bez prisustva amonijaka odnosno njegovih raspadnih spojeva (nitriti, nitrati) koji su toksični.

Svakako je potrebno napomenuti kako je jako teško uzgojiti zlatne ribice iz jajašca u akvarijskim uvjetima.