Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ribicu, vrsta teleskop koje se nedavno počela ponašati drukčije no inače. U akvariju ima dvorac s rupom te je ona stalno u toj rupi u dvorcu. Postoji li mogućnost da leže jaja?
Hvala, Mirna


O: Teleskop je ribica crne baršunaste boje, velikih izbočenih očiju, svih dvostrukih peraja osim ledne,raskošnog repa, jajolikog oblika s poželjnom dubinom tijela od 2/3 dužine.

Moguće su  varijacije s jednostrukim repnim perajama, dužeg tijela, kao i različite mješance drugih boja.

Upravo zbog svojih očiju, po kojima je dobio ime, teleskop je izuzetno osjetljiva vrsta. U akvariju treba izbjegavati bilo kakve dekoracije na koje bi mogao ozljediti oči, posebno plastično bilje,  ako se već stavlja umjetno bilje s njima onda je puno bolje nabaviti svileno.   

Kvaliteta vode i kod teleskopa mora biti posebno visoka i to zbog njihovih osjetljivih očiju. Dobra filtracija i još bolje prozracenost vode vrlo su važni.

Kao i ostale zlatne ribice i teleskopi se razmnožavaju polaganjem jaja. Mužjaci u doba parenja dobivaju sitne bijele točkice na škrgama što je lako uočljivo na crnoj boji. Ženka koja nosi jaja će postati okruglija. Prije mrijesta razliku između mužjaka i ženke  je jako teško uočiti zbog specifičnog oblika tijela

Pri pravilnoj i raznovrsnoj ishrani, zlatne ribe se mrijeste po nekoliko puta godišnje. Mrijeste se u grupama, najbolje dva do tri mužjaka na jednu ženku, kako bi sva ikra bila oplođena. Ženka će juriti i izbacivati ikru, koja se lijepi za vodeno bilje na dnu, a mužjaci prelaze preko nje izbacujući mliječ i oplođujući je. Mrijest traje otprilike tri do četiri sata. Odrasla, debela ženka u jednom mrijestu daje od 2000 do 3000 komada žutobjeličaste, ljepljive ikre. Roditelji su izraziti kanibali i proždirat će svoju ikru i mlađ.

Jaja se izlegu za dva do tri dana, te se pojavljuju sićušne ličinke. Prva dva dana hrane se sadržajem svoje žumanjčane kesice, a trećeg dana počinju se hraniti rotatonijama. Puno bolje će se osjećati u društvu drugog teleskopa i čak će biti i nesretni ako u akvariju ne postoji bar još jedan teleskop.

Vaša ribica ne "leže jaja" već  je vjerojatno poremećeno zdravstveno stanje.

Zdravstveno stanje ribica neovisno o vrsti je izraženo kroz njeno plivanje koje je  kod zdravih ribica energično i po cijelom prostoru akvarija. Svako zavlačenje i zadržavanje na jednom mjestu  znak je bolesti koja može biti  uvjetna  tj. uvjetovana kvalitetom vode.

Preporučljivo je da ribici onemogućite skrivanje i dobro promotrite da li su prisutne promjene po tijelu koje bi onda upućivale na bakterijske ili gljivična oboljenja. Za sve informacije obratite se akvaristima u Pet Centru.