Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam oko 4 trudne gupice (vidim po crnim točkicama na kraju trupa), pa me zanima koje je najbolje rješenje za njihov porod? Naime, primjetila sam da nakon poroda mlade ribice pojedu ostale ribe i da ih čak njihova majka zna pojesti. Probala sam i postaviti mrežicu za porod unutar akvarija, ali i to se pokazalo nefunkcionalno jer su ribice usisale mlađ kroz otvore mreže. Nabavila sam manji akvarij od tridesetak litara namijenjen za porod majke i mlađ. Da li je to pametno privremeno riješenje kako bi mlađ preživjela i koliko dugo one moraju ostati u tom akvariju?
S poštovanjem, hvala, Petra.

O: Ovo je jedna od najčešćih akvarijskih ribica diljem svijeta. Njena prirodna staništa su vode srednje Amerike do Brazila. Danas, pak, rijetko koja riba u akvariju potječe direktno iz prirode, već se radi o umjetno uzgojenim ribama, koje su puno ljepše od onih u prirodi. Spada u grupu živorotki, što znači da se mladi rađaju. Vrlo su lijepe ribe, no, ženke su obično vrlo neugledne, dok su mužjaci vrlo upadljivi svojim bojama i oblicima repa. Mužjaci se razlikuju u 6 grupa po obliku svoga repa. Mužjak ima više boja, ljepšu i veću repnu i leđnu peraju. Pored trbušnih peraja uočava se kopulatorni organ (gonopodij), koji je nastao transformacijom analne peraje. Taj organ služi za oplođivanje ženke i prenosi spermatofore (spermatozoide), u ženske spolne puteve.

U osnovi, njihov je uzgoj lagan, jer se množe brzo. Ženka prije okota ima veliku, tamnu mrlju na stražnjem dijelu trbuha, te se kroz utrobu vide oči mladih. Ciklus nošenja oplođenih jaja traje oko 30 dana. Ovisno o veličini ženke i starosti, broj mladih se kreće oko 20 - 60 kom. Nakon rađanja, ženka napušta mlade, tako da lako postaju hrana ostalim ribama, te se preporuča njihovo izdvajanje u posebni akvarij, mrijestilište ili mrežicu, kako ne bi bile pojedene i kako bi mogle mirno rasti. Obično određeni broj riba preživi i u akvariju, osobito ako u akvariju ima puno bilja, posebice na površini. Gupiji su proždrljivi roditelji kao i sve živorotke, pa bi zato ženku trebalo stavljati u posebne, gusto zasađene akvarije da se mladi mogu odmah sakriti ili ih stavljati u mrijestilišta. Napravljena su od plastike gdje je obično dno odvojeno, pa mladi propadaju kroz uske pregrade odvajajući se od proždrljive majke. Ovisno o veličini akvarija u ponudi u našim Pet centrima nudimo Trixie malu posudu za uzgoj riba, plivajuću, Trixie za ugoj riba, plivajuću, Marina mrijestilište za akvarijske ribice, u dvije veličine.

Svakako Vas pozivam da posjetite naše Pet centre kako bi Vam naši akvaristi savjetima pomogli da imate sretno potomstvo gupija.