franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Molila bih za malo više informacija i savjeta... Naime, jutros sam primjetila da mi je mačak nestao. Živim s njim u stanu i nikad ga ne puštam van pa mi je bilo poprilično neobično zašto se nije pojavio na doručku, inače on mene budi da dobije jesti. Nakon 2 sata potrage primjetila sam da je poklopac od donjeg dijela kade da je pao. Ispalo je da se zavukao ispod kade gdje je u biti najtiše mjesto u stanu. Privukla sam ga hranom i dokraja ga nježno izvukla van. Prvo što sam primjetila jest da konstantno drži glavu u desnu stranu i veoma proširene zjenice. Nije mogao ni na noge stati jer bi se izvrtao na tu desnu stranu i padao. Odmah sam otišla kod veterinara i pretpostavlja se da je to sve posljedica moždanog udara. Temperatura mu je bila poprilično niska, gotovo na granici kako je veterinar rekao.  Dobio je 5 različitih injekcija i tabletice za par dana. Mačak je u potpunosti bespomoćan- pokušava se dići ali samo padne. toliko ga vuče u stranu da nemože samostalno jesti ili piti, već mu moram držati zdjelicu s vodom ili ga ručno hraniti. Pustila sam ga da leži u cat-carrieru jer i sama znam da je kod njih instiktivno da se zavuku u sigurna mjesta kada su u teškom stanju, bar ga ovako imam na oku. Upozorena sam da ima mogućnosti ponovnog moždanog udara ili pak epileptičnog napada. Molila bih par savjeta kako da se za njega brinem kako bi što lakše sve ovo prebrodio. Bi li bila potrebna neka

posebna prehrana? Veterinar je također rekao da mačak izgleda poprilično dobro za svoje godine što mi unosi bar malo nade da bi mogao ovo prebroditi. Unaprijed hvala!
Ana-Marija

O:
Moždani udar je stanje koje nastaje kao posljedica smanjene opskrbe mozga krvlju. Javlja se rijetko kod mačaka, a pogađa uglavnom starije životinje, kao posljedica nasljednog defekta moždanih žila, bubrežnih bolesti, visokog krvnog tlaka, bolesti srca, bolesti štitnjače ili pak kao posljedica inzulta krvne žile u mozgu a ponekad uzrok ostaje nepoznat.

Moždani udar se s obzirom na uzrok nastanka dijeli na:
1. ishemični - koji je posljedica smanjene opskrbe mozga krvlju
2. hemoragični - koji je posljedica krvarenja u mozgu (zbog prsnuća krvne žile)

Simptomi moždanog udara kod mačaka nisu specifični, no najčešće se javljaju: tremor, gubitak ravnoteže, teturanje, spoticanje, gubitak vida, dezorijentiranost, ponekad glasno mijaukanje.

Na žalost, za potpunu dijagnozu moždanog udara trebalo bi napraviti CT ili magnetsku rezonancu (budući se ovo stanje na „običnim“' RTG snimkama ne može dijagnosticirati), no ove se metode u rutinskoj dijagnostici u Hrvatskoj ne koriste.

Bolesna mačka zahtijeva intenzivno liječenje i njegu. Potrebno ju je smjestiti na mirno, tiho, suho mjesto s podlogom koja upija i koja se može po potrebi često mijenjati. Redovno okretanje je nužno u slučaju nepokretnosti. Liječenje je prvenstveno simptomatsko i podrazumijeva sedative, lijekove koji sprječavaju povraćanje, protuupalne lijekove i antibiotike. Posebnih ograničenja u prehrani nema, preporučuje se medicinirana hrana za stanja oporavka: Hill's a/d konzerva, Eukanuba High Calorie konzerva, Royal Canin Recovery konzerva ili Purina Convalescence konzerva. Po potrebi se daju intravenske infuzije elektrolita odnosno glukoze. Za potpuni oporavak treba različito dugo vremena, od jednog tjedna do nekoliko mjeseci, najčešće nekoliko tjedana, uz intenzivan tretman.

OZNAKE: