Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me nešto o pitt bull terrieru. Možete li napisati nešto o njemu. Na internetu nema mnogo. I još nešto. Je li istina da oni i takve slične velike pasmine moraju nositi brnjicu po propisu?
Unaprijed hvala! SRETAN BOšIĆ I SRETNA NOVA GODINA!!!! (svim djelatnicima). Ana.

O: Američki pit bull terijer je vrlo inteligentan, hrabar i odan pas. Robusne je građe, temperamentan, te mu je svakodnevno potrebno mnogo kretanja. U stabilnom okruženju, odgojen i socijaliziran, vrlo je privržen obitelji.

Obzirom na izrazitu osobnost, ovaj pas nije za početnika. U odgoju i radu s njim potrebno je solidno znanje o odgoju i dresuri pasa.

Američki pit bull terijeri su u prošlosti bili korišteni kao psi za borbu, te je selektivan uzgoj u tom smjeru učvrstio izrazitu netrpeljivost i agresivno ponašanje prema drugim psima. Na žalost, mnogi su primjeri tragičnih napada na ljude.

Zbog svega navedenog, s ciljem postupnog smanjenja njihovog broja, isključuju ih iz uzgoja.

U RH je na temelju Zakona o dobrobiti životinja donešen Pravilnik o opasnim psima (NN 26/2005.). Prema tom pravilniku, psi pasmine terijera tipa bull koji ne mogu biti upisani u registar Hrvatskog kinološkog saveza (pit bull terijer) i njihovi križanci, moraju biti označeni mikročipom, sterilizirani ili kastrirani te upisani u Upisnik pasa kao "moguće opasan pas", o čemu se obavijest dostavlja Hrvatskom kinološkom savezu.

Za daljnje držanje ovakvog psa, vlasnik bi trebao nadležnom veterinarskom uredu podnijeti dokaze o nekažnjavanju, da je stariji od 18 godina, te da je poslovno sposoban.

U ovom pravilniku je definiran i pojam "opasan pas". On se odnosi na bilo koju jedinku te vrste, podrijetlom od bilo koje pasmine koja je, ničim izazvana, napala čovjeka i nanijela mu tjelesne ozljede ili koja se uzgaja i/ili dresira za borbe pasa ili je zatečena u organiziranoj borbi s drugim psom.

Izvođenje opasnog ili moguće opasnog psa na javne površine dopušteno je jedino s brnjicom i na povodcu, od strane punoljetne osobe i u skladu s komunalnim odredbama o uvjetima i načinu držanja pasa.

Postoji velik broj čistokrvnih, a naravno i nebrojene varijacije križanih pasa. Na njihovo ponašanje vlasnik i obitelj utječu velikim dijelom.

Ali na nasljedne osobine uvijek treba ozbiljno računati, te dobro razmislite o odabiru pasmine i hoćete li moći takvom životinjom vladati.

Zahvaljujem na čestitci, te Vam želim sve najljepše u novoj 2007.

OZNAKE: