Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psa mopsa koji ima problema s dišnim sustavom. Kako bi mu olakšali život, što nam preporučujete? Hvala, Mato

O: Mops potiječe iz Kine, mada se navode podaci da "vuče" porijeklo iz Engleske. Ova pasmina je nastala u antičko doba smanjivanjem mastifa u Aziji, a bili su pratnja budističkim svećenicima. U Nizozemsku su stigli u 16. stoljeću te postali ljubimci plemstva i kraljeva. Mops je vrlo zanimljiv pas, tvrdoglav i uporan. Zbog kratke njuške, specifičan je šum disanja pa ponekad i teže dišu te su skloni infekcijama dišnog sustava.

Zbog premalo navedenih podatak mogu Vam općenito navesti najčešće bolesti dišnog sustava kod pasa općenito, a za sve ostalo se morate obratiti svom veterinaru u veterinarskoj ambulanti.

Strano tijelo u nosu je jedan od većih problema, jer pas stalno njuška i hoda spuštene glave i to je jedan od razloga što u nos mogu ući razni predmeti od kojih je najučestaliji i najopasniji klasić divljeg ječma. Problem je u tome što pas nije u mogućnosti iskihati van klasić, zbog njegove građe tj. izdanaka. Ta strana nosa je začepljena, disanje i njušenje je otežano, a sve to skupa može dovesti do dublje infekcije pa i do sepse.

Upala grkljana i dušnika je također od češćih bolesti dišnog sustava. Sluznica grkljana i dušnika je da uz ostale funkcije čisti udahnuti zrak. Kad se na njoj nakupi dovoljno nečistoće pas je kašljem izbacuje van. Jako onečišćen zrak stvara podlogu da sluznica bude osjetljiva i podložna bakterijama i virusima. Upala se može proširiti i na pluća.

Upala pluća je zapravo nastavak upale grkljana i dušnika, ali bakterije i virusi mogu doći u pluća i izravnim udisanjem zagađenog zraka ili hematogeno (krvlju) iz bilo kojeg drugog organa. Kod upale pluća se smanjuje površina tkiva u kojem se izmjenjuju plinovi iz zraka i krvi. Organizam iz tog razloga ne dobiva dovoljno kisika i ne otpušta sav ugljični dioksid, što nakon prekoračenja minimalnih potreba organizma dovodi do ugušenja. Upala se pluća najčešće javlja kod štenečaka, ali može biti i posljedica komplikacije nekih drugih bolesti. Disanje je otežano, kašalj bolan i tih te je opće stanje organizma uvijek slabo (povišena temperatura, smanjen apetit...).

Nemojte svome psu davati prehladnu vodu za piće, od hrane mu se ne smije davati ništa direktno iz hladionika (sve se mora zagrijati na sobnu temperaturu). Ako pas kojim slučajem ima upalu grla, nemojte mu davati dehidriranu hranu kako ga ne bi grebala po sluznici, već ju namočite ili ga neko vrijeme hranite s konzervama. Za terapiju i lijekove se morate obratiti svom veterinaru koji prvo mora uzeti anmnezu od Vas, zatim napraviti opći klinički pregled i na kraju postaviti dijagnozu.

OZNAKE: