Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Dobar vam dan. Nešto više od dvadeset dana ponosna sam vlasnica mopsa starog 3 mjeseca. Hranim ga Royal Caninom, međutim zadnja dva dana počeo je odbijati hranu. Ne mogu odgonetnuti u čemu je problem jer je upravo tu hranu prije ova dva dana jednostavno "gutao". Doduše, prošli tjedan probao je i kuhanu piletinu s rižom, ali je nakon toga svejedno jeo svoju hranu. Jesam li pogriješila što sam mu uopće ponudila piletinu? I trebam li mijenjati Royal Canin nekom drugom psećom hranom ili da ustrajem na ovoj? Čitala sam kako ljudi svojim mopsevima daju i kravlji sir, banane, mandarine, jabuke i slično pa me zanima vaše mišljenje o tome. Lijepi pozdrav, Danijela

O: Odbijanje hrane može biti posljedica banalnih razloga - da se psu ta vrsta hrane iz nekog razloga prestala sviđati pa je više ne želi jesti, da pas jede previše poslastica u međuobrocima ili je u pitanju bolest.

Ukoliko je razlog odbijanja hrane previše poslastica koje psa zasite pa svoj redovni obrok ne pojede do kraja, problem ćete riješiti reduciranjem poslastica (možete ih svesti na minimum ili ih na neko vrijeme potpuno izbacite sa jelovnika).

Ponekad se događa da pas iz nepoznatog razloga odbije hranu koju je do nedavno još normalno jeo.To može biti ili zbog toga što je malo izbirljiviji pa se nakon kraćeg vremena zasitio određenog okusa ili zbog toga što je probao konzervu ili hranu za ljude, koje su intenzivnijeg okusa i mirisa, pa mu se dehidrat više ''ne sviđa''.

Bez obzira koji od navedenih je pravi razlog, problem se vrlo lako rješava promjenom hrane, a ako mu dajete kombinaciju dehidrata i konzervi, neka svaka vrsta hrane bude u posebnom obroku jer bi se inače moglo dogoditi da jedino tu zajedničku kombinaciju pas prihvati kao cjeloviti obrok pa, kad mu ponudite dehidrat bez konzerve, postoji mogućnost da ga neće htjeti jesti.

Naveli ste da psa hranite sa Royal Caninom, stoga bih Vam preporučila i neke druge hrane iz skupine superpremium hrane:

1. Eukanuba ''Puppy small'' sa okusom piletine ili ''Puppy all'' sa okusom janjetine i riže
2. Pro plan ''Puppy small protection'' sa okusom piletine
3. Hill's ''Puppy mini'' dehidrat i konzeve za štence (neovisno o pasmini) sa okusom piletine
4. Nature's best ''Puppy Mini/Medium'' sa okusom piletine

Ponekad se odbijanje hrane javlja i kao simptom određenih bolesti. Najčešće su u pitanju problemi sa zubima ili desnima (zbog bolnosti pas odbija žvakati); upala ždrijela (zbog bolnosti otežano guta pa zato i odbija hranu); želučano-crijevne poremetnje; određene virusne, bakterijske ili parazitarne bolesti (obično se uz njih jave i dodatni simptomi) i drugo. Dijagnoza bolesti se postavlja isključivo na temelju kliničkog pregleda, stoga, ukoliko se sa promjenom hrane apetit Vašeg psa ne popravi, to je znak da je situacija ozbiljna i da ga što prije morate odvesti na pregled kod veterinara.

OZNAKE: