Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam kujicu staru 6,5 mjeseci. Uzela sam je iz azila dok je imala 2 mjeseca. Rekli su mi da je joj je mama engleski koker španijel, a za oca nisu sigurni. Kujica je jako umiljata, ali i užasno tvrdoglava. Još kada sam je uzela naučila sam je da obavlja nuždu na novine dok je u stanu. Sve je bilo u redu do prije dva tjedana. Počela je svaki dan po par puta mokriti nasred sobe ili kuhinje iz čista mira, a danas se pomokrila po prvi puta na svoj ležaj. Nakon što sam je kaznila novinama i izderala se na nju, ona se povukla. Nakon sat - dva dala sam joj novu, suhu dekicu za ležanje i ona se automatski opet pomokrila na nju. Uvijek je nagrađujem kada nešto dobro napravi i stvarno ne znam zašto stalno mokri.

Znam da se ne može osjećati zapostavljeno kada je svi obožavaju i posvećuju joj maksimalno vremena. Čula sam da psi to znaju raditi iz osvete, samo ne znam zašto bi mi se osvećivala. Da li je moguće da to radi iz razmaženosti? Molim Vas da mi date neki savjet kako da to spriječim. Unaprijed puno hvala! Ira

O: Mislim da se u Vašem slučaju ne radi o razmaženosti ili osveti kujice spram Vas. Iz vlastitog iskustva, kod udomljavanja pasa iz azila, često se kod ovakvih ljubimaca pojave zdravstveni ili psihički problemi, odnosno ti problemi su bili već prisutni dok su boravili u azilu (mnogo pasa, mali prostor i sl.) i nisu uočeni na vrijeme te se ispolje kod novih vlasnika koji ih više promatraju i paze. U azilu možda nisu adekvatno hranjeni (zato trebamo što više pomagati tim ljudima koji dobrovoljno brinu i hrane do 100 i više pasa na vrlo malom prostoru), javlja se avitaminoza i manjak minerala i posljedično tome zdravlje takvih ljubimaca "ne stoji dobro ". Naravno ne zaboravimo i na unutarnje parazite kao što su gliste i trakavice koje još više iscrpe i oslabe imunitet pasa i mačaka. Većina kujica iz azila pate od bakterijskih upala mjehura (niska temperatura i loši uvjeti držanja dovode do upale mokraćnog mjehura, bubrega, crijeva, maternice).

Zato bi preporučila da odvedete Vašeg psa u veterinarsku ambulantu i odnesete (u čistoj plastičnoj čašici) svježu mokraću. Veterinar će pregledati psa i obaviti pretragu urina (mokraće) i ustanoviti da li se radi o upali mjehura. Kod upale donjih mokraćnih puteva javlja se učestalo i nekontrolirano mokrenje po stanu, krevetiću i dekici, zato bi voljela da prvo pregledate psa i ukoliko je potrebno da se pas izliječi od upale, a tek onda pokušajmo regulirati vršenje nužde van kuće ili stana. S psom treba više puta izaći (barem po par minuta) da bi obavili veliku i malu nuždu. Ne redovito izvođenje psa dovodi do toga da on zadržava (predugo) mokraću u mjehuru, a to samo pogoduje bakterijama da se razmnože i izazovu upalne promjene na donjim mokraćnim putevima. Ako to zanemarimo i ne liječimo, upala se može proširiti i na bubrege, može doći i do stvaranja kristala i mokraćnih kamenaca koji još više oštećuju ove organe.

OZNAKE: