elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Moj mačak ima 9 godina i 6 kg, imao je pijesak u mjehuru, (struvite), na zadnjoj analizi mokraće je sve u redu, više nema kristala i sve je ok. Bubrezi dobro funkcioniraju jer je bio cijelu noć na infuziji i sve je bilo uredno.  Uspostavilo se da je mačak dehidriran i da zato ne mokri. On ne pije dovoljno vode. Kako da prisilim macu da pije dovoljno vode i koliko mu je vode potrebno za normalno funkcioniranje da ne dehidrira. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

S poštovanjem, Ivanka

O: Konzumiranje vode ima značajan utjecaj na razvoj mokraćnih kristala i kamenaca. Kada životinje piju više vode urin je manje koncentriran pa je manja i vjerojatnost od nastanka kristala. Također budući da se proizvodi više urina, mačke češće mokre pa se urin zadržava u mjehuru kraći vremenski period.

Gubitak već od 10% vode u organizmu može izazvati vrlo ozbiljne zdravstvene probleme.

Postoji više faktora koji utječu na unos vode u organizam (starost, prehrana, vrućina, laktacija i sl.), ali nekakvo bi generalno pravilo bilo da životinja mora dnevno unijeti 2,5 puta više vode negoli hrane. Iz toga je razloga vrlo važno da životinja ima stalno dostupnu svježu vodu na nekoliko različitih mjesta. Vrlo je važno da se posude za vodu čiste svakodnevno kako bi spriječili razvoj različitih mikroorganizama na njihovoj površini.

Kada su životinje bolesne, odnosno kada se ne osjećaju dobro, najčešće prestaju piti što posljedično vodi do dehidracije. U takvim slučajevima životinje je potrebno poticati da uzimaju vodu ili im nedostatak tekućine nadoknaditi pomoću infuzije ili potkožnim putem.

Kako biste mačka potakli da pije više vode za početak svakako povećajte broj posuda za vodu. Postavite ih na različita mjesta u kući pa čak i na ona neuobičajena budući da mačke često pridaju pažnju upravo stvarima koje su različite od uobičajenoga. Zdjele neka budu različitih oblika i veličina (visoke, niske, prozirne, velike...) te od različitog materijala (metalne, porculanske, staklene itd.). Neke mačke također ne vole piti iz posuda već vole tekuću vodu pa u tom slučaju možete Vašem ljubimcu pustiti lagano vodu iz slavine ili nabaviti mu nekakvu fontanicu.

Druga je varijanta da mačku dajete vlažnu odnosno konzerviranu hranu ili da u onu dehidriranu dodajete vode. Ako ni to ne pomogne, vodu ćete povremeno morati davati na silu odnosno pomoću šprice. Vrh šprice se pri tom stavlja u kut usana i lagano istiskuje kako se ne bi izazvalo gušenje.

Nadam se da će Vam ove informacije biti korisne i da će Vaš ljubimac što prije ozdraviti.

OZNAKE: