Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr. vet. med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P:  Molim vas, može li mi tko pomoći? Pas je imao kamenac u mokraćnoj cijevi i odstranjen mu je kaketerizacijom, prima antibiotike, ali i dalje je depresivan i ne prihvaća hranu. Veterinar mi je rekao da je psu stijenka pretanka i sad ne može sam mokriti, već uz pomoć nas. Ima li tu ikakve pomoći?
Molim vas za pomoć. Hvala unaprijed,
Lovorka

O: Mokraćni kamenci dolaze u svih vrsta domaćih životinja, a mogu se nalaziti u bubrežnoj zdjelici, ureterima, mokraćnom mjehuru i uretri.

Mokraćni kamenci u pasa najčešće se formiraju u mokraćnom mjehuru (uroliti), rjeđe u bubrezima(nefroliti). Kamenci u bubrežnoj zdjelici najčešće prolaze asimptomatski, no, ako se radi o kamencima obostrano, najčešće dolazi do upale bubrežne zdjelice, što se očituje kao bubrežna kolika. Kamenci mogu biti jako sitni, pa najčešće govorimo o mokraćnom pijesku, ali mogu biti  veličine oraha i veći. Na formiranje mokraćnih kamenaca utječe niz različitih čimbenika i poremećaja. Prezasićenost urina određenim tvarima, koje nebudu otopljene u mokraći, precipitiranjem u sve većoj količini, a središte ili jezgra taloženja tvori bjelančevinasta čestica, odnosno propala epitalna sluznica mokraćnog sustava u koju se počnu taložiti kristaloidne tvari u koncentričnim krugovima, što dovodi do formiranja mokraćnih kamenaca. Mokraćni kamenci, nisu zasebna bolest, već najčešće simptom i posljedica nekog drugog poremećaja u organizmu.

Mokraćni kamenci koju izazivaju smetnje psu, kao u slučaju Vašeg psa, odnosno otežano ili nemoguće mokrenje, potrebno ih je što prije kiruški odstraniti. Sama kateterizacija ne rješava problem, osobito kada se radi o većim i brojnijim kamencima koji otežavaju mokrenje, već čini uretru trenutno  prohodnom.  Najčešći simptomi vezani uz mokraćne kamence su otežano mokrenje, hematurija (krv u mokraći), cistitis, inkontinencija, te opstrukcija mokraćnih kanala (češća u mužjaka, zbog anatomske građe). Vrlo jaka bol se javlja kada kamenci zaglave u ureterima, što uzrokuje jaki nemir životinje.

Kamenci u mokraćnom mjehuru najčešće ne uzrokuju nikakve znakove bolesti, jedino ako je kamen mokraćom dospio u uretru i opstruirao kanal. Kod mužjaka kamenac najčešće zatvori uretru na mjestu suženja u području os penisa. Životinja u ovom slučaju pokušava mokriti, ali ne uspijeva, te vrlo brzo zbog punjenosti mokraćnog mjehura može doći do rupture mokraćnog mjehura, nakon čega nastaje peritonitis, koji završava smrću. Ako i ne dođe do rupture, zbog zaostajanja mokraće u mokraćnog mjehura dolazi do upale i resorpcije otpadnih produkata, što završava uremijom. Kod uremičnog stanja dolazi do depresije, apatije, izostanka apetita, povraćanja, proljeva, dehidracije i smrti , najčešće unutar 72 sata. Stoga je uretralna opstrukcija hitan slučaj.

Uroliti mogu biti različitog sastava, prema kojem se i dijele, pa su najčešći magnezij-amonij fosfati (struviti), a rijeđi oni sastavljeni od cistina (cistinski uroliti), urata (uratni uroliti), kalcij fosfata i oksalata (oksalati). Uroliti su građeni 2% od organske tvari, a 98% od minerala. Ponekad se mogu naći i kamenci različito mineralnog sastava ili kamenci koji se sastoje od više slojeva različitih minerala. Oksalati mogu biti i nasljedni, uslijed nedostatka supstance nefrokalcina, koja spriječava nastanak oksalata. Kalcij-oksalati se pojavljuju rjeđe i najčešće kod mužjaka, kod kojih je urin zasićen kalcijem. Ove kamence, za razliku od struvita gotovo je nemoguće otopiti adekvatnom medicinskom hranom koja zakiseljava urin (ako se radi o malom broju i malim kamencima), već je neizbježno kiruško odstranjivanje. Urati najčešće nastaju kod dalmatinera zbog njihovog genetskog nasljeđa uslijed kojeg ne mogu stvarati od uratne kiseline alantoin koji se izlučuje mokraćom. Uratna kiselina je slabo topljiva u vodi pa najčešće u mokraći stvara kamence. 

Vrlo je važno odrediti mineralni sastav, kako bi lakše otkrili uzrok, odredili terapiju, te medicinsku dijetu. Uzimanjem uzorka mokraće, te pregledom sedimenta, u kojem nalazimo kristale možemo odrediti o kojem se tipu kamenca radi, a kateterizacijom ako uspijemo dobiti uzorak, po izgledu također možemo imati približne informacije o njegovom sastavu.

Urolitijaza najčešće se javlja u pasa u dobi od 3 do 8 godina, a najčešći uzrok su učestale bakterijske infekcije (bakterije koje stvaraju ureazu iz roda Staphylococcus i Proteus), koje mogu i ne moraju biti klinički manifestne, te nedostatak vitamina A, pretilost i genetska predispozicija.  Uroliti koji su veliki do 5 mm, mogu se izmokriti ili isprati prilikom kateterizacije. Veličinu kamenaca najbolje ćemo odrediti UZV pretragom. Ako manji kamenci zatvore uretru, bez obzira što su mali, indiciran je kiruški zahvat. U lakšim slučajevima, kada se radi o manjim i malobrojnim kamencima, koji ne vrše opstrukciju, liječenje je simptomatsko, odnosno propisuju se analgetici, antibiotici kako bi se smirila upala i olakšalo izbacivanje kamenaca. U slučajevima gdje je otežano mokrenje, ili pas ne mokri, odnosno ako se radi o većim kamencima, gdje je došlo i do opstrukcije, indiciran je što prije kiruški zahvat, kako bi se kamenci odstranili.

Svakako Vam savjetujem da se što hitnije javite svome veterinaru, kako bi se RTG i UZV pretragom utvrdio položaj i veličina mokraćnih kamenaca, koji su - s obzirom da pas ne može mokriti i ne jede - najvjerojatniji veliki i brojni, te su doveli do opstrukcije, pa je što hitnije indiciran kiruški zahvat. Uz RTG i UZV pretragu indicirano je učiniti fizikalni pregled mokraće, te pregled sedimenta kako bi se utvrdilo o kojim se kristalima radi. Isto tako, obavezna je hematološka i biokemijska pretraga krvi (posebice jetreni i bubrežni profil).

Psa treba obavezno hraniti i nakon operacije medicinskim hranama koje u sebi imaju manju količinu oksalata i kalcija, te manje proteina, a mijenjaju pH mokraće prema lužnatome, ukoliko se radi o oksalatnim, uratnim, cistinskim kamencima. To je Hill's-ova hrana "u/d" u dehidriranom i konzerviranom obliku.

Ukoliko se radi o struvitnim kamencima, indicirana je medicinska hrana koja zakiseljava urin, a to su Royal Canin "Urinary s/o" u dehidriranom i konzerviranom obliku i Hill's "s/d" u konzerviranom obliku, koja otapa manje struvitne kamence u kombinaciji s antibiotskom terapijom, te Hill's c/d u dehidriranom i konzerviranom obliku  kao prevencija stvaranja struvitnih urolita.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet centru.

OZNAKE: