Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Zadnja 3-4 dana moj hrčak se brzo umara, ubrzano diše i neobično hoda (uobičajeno je da trbuhom plazi po tlu, a sada je nekako skvrčen i trbuh mu je podignut od tla). Cijeli dan i noć samo spava, nije aktivan ni po noći i nešto slabije jede, ali ipak jede. Ispod repića sam primijetila vlažnu mrlju koja nije jako velika. Nisam uspjela odrediti ima li zatvor ili proljev, jedino vidim da ima brabonjčića. Živim u sredini u kojoj nema veterinara za male životinjice i ne znam što učiniti. Molim vas, pomozite mi!
Hvala,
Katarina

O: Upala crijevne sluznice najčešći je uzrok meke i učestale stolice u hrčaka. Uzročnik ovakve promjene je vjerovatna bakterija koja uzrokuje slične simptome i kod svinja. Faktori koji koji pogoduju razvitku bolesti su transport i promjene u dotadašnjoj ishrani. Bolest se češće javlja kod mlađih hrčaka koji tada izgube apetit i ne jedu kao obično, bezvoljni su, gube težinu, a jedan od specifičnih znakova je mokra dlaka u području repića i i trbuščića. Vjerovatno se i kod Vašeg ljubimca radi o ovoj bolesti poznatoj pod imenom " wet tail" ili " bolest mokrog repića ".

Treba nadoknaditi izgubljenu tekućinu fiziološkom otopinom, liječiti s antiboticima, a to je izvodivo samo u veterinarskoj ambulanti. Vi možete za sada ljubimca držati u suhoj i čistoj sredini i dati mu rastopljen u vodi mali komadić medicinskog ugljena ( 1-2 ml otopine) kroz par dana.