Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Kuja je okotila četiri mala štenca, pa me zanima kakvu joj hranu davati da joj mlijeko bude jače i hranjivije? I ako su samo četiri dojke pune mlijeka da li štenci sisanjem mogu povući mlijeko iz drugih dojki?
Pozdrav, Ana

O: U graviditetu i laktaciji preporučuje se kuji davati superpremium hranu za štence, ovisno o veličini kujice. Pa tako od Hill'sa za kuje do 10 kg tjelesne težine "Puppy mini" s okusom piletine, a za sve ostale kuje "Puppy" koji dolazi u dva okusa: kao piletina i janjetina.

Od Hill's-a se može davati i hrana Nature's best za štence malih i srednjih pasmina "Puppy mini/medium", okusa piletina i puretina s povrćem. Postoji i Hill's medicinska hrana koja je namijenjena za rast, reprodukciju i eklampsiju, "P/d" (pediatric disease), od piletine i govedine s ječmom. Uz superpremium hranu ne treba ništa dodavati, jer to može narušiti nutritivnu ravnotežu. Svježa voda mora biti dostupna u svako doba. U graviditetu količinu hrane treba prilagoditi za postizanje optimalne tjelesne težine. Kuje koje doje treba hraniti neograničenom količinom hrane za štence (tzv. ad libitum). Štenad treba početi nadohranjivati u dobi od 3 tjedna Hill's hranom za štence, tako što granulice namočite toplom vodom kako bi omekšale. Osim Hill'sa, preporučujem također superpremium hranu Eukanubu performans namijenjenu psima s pojačanom fizičkom aktivnosti, gravidnim kujama i kujama u laktaciji. Za štence, ovisno o veličini koju će imati kada odrastu, od 4 tjedna starosti koristi se Eukanuba Puppy i junior (small, medium ili large okus piletina) ili za osjetljiviju štenad Eukanuba Puppy i junior janjetina i riža. Royal canin je proizveo hranu pod nazivom Starter namijenjenu skotnim kujama, kujama u laktaciji i štencima u dobi od 3 tjedna do 2 mjeseca starosti okus piletina. Pod superpremium hranu se još navodi Proplan Purina, a za skotne kuje i kuje dojilje se preporuča Puppy piletina i riža ili Puppy losos i riža ili Puppy janjetina i riža. Ova dva posljednja okusa su namijenjena za razvoj zdrave, zaštitne kože i dlake.

Još bih Vam samo spomenula od premium hrana Allevu High energy koja je namijenjena psima u treningu, trudnim i skotnim kujama, a kod koje ćete naći najbolji omjer kvalitete i cijene proizvoda. Alleva je proizvedena selekcijom visokovrijednog mesa i masti životinjskog porijekla, te ima visok postotak proteina i izbalansirane aminokiseline, a također je bogata mastima, mineralima i vitaminima.

Općenito je poznato da su kod kuje sise koje se nalaze na abdomenu bogatije mlijekom, od onih koje se nalaze na grudnom košu. Hormon prolaktin je odgovoran za lučenje mlijeka kod sisavaca, a podražaj za stvaranje prolaktina nastaje prilikom sisanja.

Kod pripreme kuje za dojenje, možete joj ponuditi mlijeko za štence.

OZNAKE: