Iris Pazanin 2017


Odgovara:
Iris Pažanin, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Mladi skalar nema vanjskih tragova bolesti. Aktivan je, pliva, peraje su mu uzdignute. Traži hranu, ali kad proguta hranu, isti tren i tako ponavlja - ne može gutati hranu. Ostale ribice, njih 14 izgledaju zdravo jedu itd. Hvala na odgovoru. Špiro

O: Uzrok ovakvog ponašanja skalara je bolest ili stres odnosno kombinacija oba čimbenika. Skalar je u normalnim akvarijskim uvjetima vrlo otporna ribica koja rijetko oboljeva i uglavnom od prvog unosa riba on ostaje za sljedeću generaciju. Stresor koji uzrokuje ovakvo ponašanje je gubitak para, tj. partnera. Naime, skalari u ranoj dobi života nađu para ostaju povezani zauvijek. To je jedan od razloga za odbijanje, tj. pljuvanje hrane. Također postoji mogućnost da mu hrana nije odgovarajuća pa možete pokušati sa granulama i/ili sa crvićima te smrznutom hranom te ribljim poslasticama npr. dafnia, blood worm od brenda Tetra.

Svakako bi bilo uputno da skalara izdvojite i ako se radi o bolesti treba tretirati samo njega. Pratite ribu, da vidite da li se što pojavljuje po tijelu i u skladu s tim, eventualno ga je potrebno ciljano terapirati.