Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam tri kaveza sa Sirijskim hrčcima: u jednom je odrasli mužjak, u drugom odrasla ženka s mladima, a treći čeka na mlade mužjake! Prije 21 dan okotilo se sedam mladih. Koliko sam ja uočio imam 4 mužjaka i 3 ženke! Čuo sam da se iz istog legla, u posebnom kavezu nakon 4 tjedna ostavljaju samo mužjaci. Problem je u tome što sam pronašao dva udomitelja za ženke, tako da meni ostaje samo jedna. Da li mogu tu ženkicu ostaviti s njezinom mamom u zajedničkom kavezu, sa sigurnošću da neće biti nikakvih tuča i problema između njih dvije?!
Unaprijed zahvalan.
Toni iz Osijeka.

O: Sirijski (zlatni) hrčci solitarne su životinje i obično ne žive sa drugim jedinkama nakon 8.-10. tjedna starosti. Ne preporučuje ih se držati zajedno u istoj nastambi, a za vrijeme parenja ženka se povremeno stavlja mužjaku u kavez, ali pod nadzorom. Graviditet prosječno traje 16 dana, a na svijet donose 5 - 9 mladih. Mladi se odbiju od sisanja 21. dana, a postaju spolno zreli 2 - 18 dana kasnije. To znači da se intervali podmlatka mogu ponavljati svakih 35 - 40 dana.

Nakon odbijanja od sise mladi se moraju odvojiti u zasebne kaveze (jedan za mužjake, drugi za ženke) kako bi se izbjeglo parenje u tako mladoj dobi. Vrlo često se mladi odvajaju u 28. danu starosti. Ovo odvajanje od majke može biti stresno i za nju, ali kroz dan do dva bi se trebala prilagoditi novoj situaciji. Mladunci bi se trebali držati zajedno još 2-3 tjedna do odlaska u novi dom. Tijekom ovih tjedana prilagoditi će se životu bez majke i steći samopouzdanje za samostalan život. Također se tada kod nekih jedinki javlja njihov prirodni instinkt za samotnjačkim životom.

Točno vrijeme odvajanja od majke ne može se sa sigurnošću odrediti, ono može ovisiti o broju mladih u leglu, veličine mladunaca i zdravstvenom stanju majke. No, i nakon odvajanja, u istospolnoj grupi poneki hrčak (mužjak ili ženka) može biti agresivniji po prirodi te je u tom slučaju poželjno njega odvojiti u zasebni kavez. Prilikom odvajanja vrlo je bitno odvojiti mužjake u zasebni kavez dok ženke mogu ostati sa majkom još koji tjedan. Mogu nastaviti živjeti u tako mali grupama još neko vrijeme, no kad dosegnu spolnu zrelost (8. ili 9. tjedan) početi će s borbama i tada ih obavezno treba razdvojiti, iako neki smatraju kako ženka može nastaviti živjeti zajedno sa svojim potomcima sve do starosti 2 mjeseca.

Iz svega iznesenoga može se zaključiti kako nemate još razloga za zabrinutost. Kroz 3-4 tjedna zasigurno ćete pronaći udomitelja, a kako neki smatraju, ukoliko sirijski hrčci žive zajedno od rođenja agresivnost se među njima javlja vrlo rijetko.