Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani! Na jesen ću nabaviti malog psića. Nikako se ne mogu odlučiti za pasminu. Htjela bih da ima max. 6 kg, da se ne mora voditi isključivo na hamu, da se može nositi, a da nije prerijetka i da se može nabaviti u Hrvatskoj.
Hvala!

O: Naziv "mini" objedinjuje pasmine pasa koje kao odrasle jedinke teže između 1 i 10 kg. Ovoj katergoriji pripadaju i "toy" pasmine, čija težina ne prelazi 4kg. Postoje tri kategorije mini pasa, a to su: Terijeri: foksterijer, jorkširski terijer, škotski terijer, Jack Russell terijer, kern terijer...

Jazavčari: standardni i mali jazavčari, od kojih svaki ima nekoliko formi s obzirom na tip dlake.
Luksuzni psi: bišon, toy i mini pudle, chihuahua, pekinezer, shi-zu, lasa apso, kavalirski španijel kralja Charles-a...

Dlačni pokrivač mini pasa često utječe na odabir pasmine.

Dugu ravnu dlaku imaju maltezer, špic, spanijel princa Charles-a, shi-zu, lasa apso, pekinezer, jorkširski terijer. Ovakvu dlaku potrebno je svakodnevno češljati i njegovati posebnim šamponima i kozmetikom za održavanje kvalitete dlake. Kratku mekanu dlaku imaju chihuahua i patuljasti pinč, a kratku kovrčavu pudl. Za pudla treba naglasiti da se gotovo ne linjaju, ali im dlaka raste cijeli život pa ih je potrebno šišati.

Oštru dlaku imaju oštrodlaki foksterijer i kod nas sve popularniji Jack Russell terijer. Vrlo kratku dlaku imaju talijanski hrt i kratkodlaki jazavčar.

Obzirom da je očekivana životna dob malih pasa iznad 14 godina, važno je da stekne dobre navike već u ranoj mladosti. Zato bi bilo dobro da naviknete svoje štene na uređivanje dlake i četkanje zuba što ranije.

Svi psi se mogu voditi vezani ogrlicom i na uzici, s tim da nauče mirno hodati uz vlasnika. Hodanje na povodniku jedna je od najvažnijih lekcija koju će Vaš pas morati savladati. Budete li strpljivi, uz svakodnevno ponavljanje, pas se neće tijekom šetnje zatrčavati i vući povodac, pa ham kao riješenje za takve pse neće biti neophodan. Osnove treninga i vježbi poslušnosti možete s Vašim psom savladati uz pomoć "Priručnika za vlasnike" koji je u ponudi Pet centra.

O navedenim pasminama, njihovoj dostupnosti u nas, te podatke o uzgajivačima i leglima informacije potražite u Hrvatskom kinološkom savezu.

Razmislite i o udomljavanju štenca ili odraslog psića, koji bi Vam sigurno pružio svu radost zajedničkog života kao i čistokrvni psi.

OZNAKE: