Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Mislim da moj kunić ima miksomatozu. Danas sam primjetila da mu se oko usta i njuškice  dlaka počela nekako skupljati, kao da je skorena. Je li to ta bolest? Bio je vani na ispaši. Je li to od kakvih kukaca? Star je oko 6 mjeseci. Može li se bolest kako izlječiti? Molim vas brz odgovor.
Hvala, Martina

O: Kako niste detaljnije opisali stanje Vašeg ljubimca, pretpostavljam da se nisu javile bitne promjene od strane dišnog ili probavnog sustava, promjene na tijelu i koži, kao ni poremećaj općeg stanja životinje.

Stoga je vrlo vjerojatno riječ o iscjetku iz nosa koji se suši i ljepi dlaku. Rinitis u kunića, zavisno o uzroku, može biti blagog toka ili se komplicirati bakterijskom infekcijom. O tome će ovisiti i slika bolesti.

Kunića svakako odvedite na veterinarski pregled kako bi bila postavljena točna dijagnoza i provedena pravovremena terapija. U veterinarskoj praksi nerijetko se susreću simptomi određenih bolesti koji se preklapaju ili su vrlo slični. Upravo zato dijagnostiku treba prepustiti stručnjacima.

Miksomatoza je akutna virusna zarazna bolest isključivo kunića. Najvažniji izvori infekcije su divlji kunić, a izuzetno i zec. Virus se izlučuje preko promjena na koži i sluznicama, a infekcija se širi direktnim ili indirektnim kontaktom. Najvažniji put širenja u prirodnim uvijetima je preko insekata koji sišu krv. Oni prenose virus mehanički. U Europi su glavni vektor kožni ektoparaziti (kunićja uš). Budući da su insekti glavni vektori zaraze, ona se s naročitim intenzitetom javlja u blizini rijeka i močvarnim područjima. Bolest se javlja sezonski, za toplih mjeseci.

Inkubacija traje 7-10 dana. Virus se umnaža na mjestu ulaska u organizam odakle se širi limfogenim putem. Kod prirodne infekcije se na ulaznom mjestu nakon prodora virusa za 2-3 dana oblikuje mala bezbojna ili crvenkasta papula koja se ubrzo razvije u primarni miksom promjera oko 5 cm. Dan ili dva kasnije javljaju se teži oblici konjunktivitisa. Kapci se slijepe sluzavo gnojnim iscjetkom, usne oteknu, a na nosu se pojavi jaki edem (oteklina). Glava kunića poprimi izgled tzv. lavlje glave. Jaki edemi se javljaju u anogenitalnoj regiji (anus, vulva, skrotum) a izraženiji su na mjestu prelaska kože u kutanu sluznicu. Nadalje, javlja se sluzavo gnojna upala nosa, a po raznim dijelovima površine tijela uočavaju se čvorasta, okrugla, ali ne oštro ograničena zadebljanja. Većinom se nalaze na bazi uške, ušnoj školjci, donjim dijelovima nogu i koži leđa iznad zdjelice. Zbog otečenja sluznice disanje i gutanje je otežano, a temperatura iznosi 41°C.

Iako za postavljanje točne dijagnoze postoje laboratorijski testovi, klinička slika i patološke promjene toliko su karakteristični i specifični da omogućuju pouzdanu dijagnozu.

Unatoč brojnim nastojanjima, lijeka za sada nema.

Miksomatoza kunića suzbija se primjenom veterinarsko upravnih mjera i vakcinacijom.