Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam štene, kujicu staru 3 mjeseca. Zanima me da li postoji još koji način sterilizacije kod nas osim odstranjivanja maternice i jajnika? Da li se laparoskopijom odstranjuju organi? Hvala vam na pomoći unaprijed.
Puno pozdrava,
Romina

O: Sterilizacija/ kastracija je operativni zahvat, koji se obavlja pod općom anestezijom, a koristi se u svrhu sprječavanja reprodukcije i prevencije određenih zdravstvenih poremećaja ljubimaca.

Kod ženki, operativni zahvat se svodi na uklanjanje oba jajnika (ovariotomija) ili uklanjanje jajnika, jajovoda i maternice (ovariohisterektomija).

Sam zahvat obavlja se rutinski u svim ambulantama male prakse i provodi se pod narkozom, odnosno, općom anestezijom.

Osim laparotomske sterilizacije, kojom se radi rez duž stijenke trbuha, moguće je sterilizaciju obaviti i pomoću laparoskopske metode. Više o laparoskopskoj metodi kastracije možete saznati u odgovoru kolegice Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med. ovdje.

Razloge za kastraciju moguće je pronaći u njenom povoljnom utjecaju na zdravlje ljubimaca, na ponašanje te sprječavanju nekontroliranog i neželjenog razmnožavanja.

Vaš veterinar će, nakon pregleda ljubimca, odrediti najprikladniji način i metodu operativna zahvata.

Također, savjetujem Vam da se obratite i na Klinke za porodništvo Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, gdje će stručnjaci na području porodništva biti u mogućnosti savjetovati Vas i o najnovijim metodama i načinima sterilizacije.

OZNAKE: