Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam chihuahuau, staru 11 mjeseci i tešku 2,2 kg. Prije par mjeseci je počela odbijati dehidrat i bilo koji oblik kupovne pseće hrane pa sam bila prisiljena na pripremanje hrane za nju. Nažalost, odbija jesti sve osim mesa, eventualno kuhanu mrkvu s mesom, ali najčešće izabere samo meso. Inače je vrlo aktivna i živahna pa ima i dobar apetit, ali je izbirljiva. Zanima da li je i redu da uz obrok kuhanog mesa dobiva i četvrtinu VMP tablete (ako je jedna tableta na 10 kg) na dan te da li ju u tom slučaju mogu hraniti samo mesom ili bi ju trebala naviknuti na još neke namirnice (povrće, jaja)? Zahvaljujem unaprijed i lijepi pozdrav,
Ivana

O: Izvor bjelančevina u hrani psa su meso, jaja i mliječni proizvodi, a ponešto ih ima u biljkama. 

Meso sadrži i druge hranjive tvari, a to su masti, ugljikohidrati, vitamini i minerali.

Teleće je meso oskudno u nekim važnim aminokiselinama i mineralima, dok svinjsko meso sadrži u sebi suviše masti. Sirova pluća nose u sebi puno vitamina C, ali su oskudna bjelančevinama i mastima. Slezena je vrlo bogata željezom i mineralima, ali može sadržavati i štetne sastojke i izazvati dugotrajne proljeve. Bubrezi se ne preporučuju. Jetra je najpotpunija u svom sastavu.

Ugljikohidrate pas dobiva uglavnom iz biljne hrane. Ona nam služe kao prilog mesnoj hrani. U ponudi Pet centra možete nabaviti rižu (Riža ekspandirana bijela u pakiranjima od 1 kg i 5 kg) te  tjesteninu (Tjestenina Maxi mix u pakiranju od 4 kg).

Mast osigurava zalihe energije. U masti se nalaze svi vitamini topivi u mastima A, D, E i K. Mast u hrani psi općenito jako dobro podnose.
 
Bilo bi dobro ponuditi uz meso i druge namirnice, možda ih Vaš ljubimac ipak uzme, naročito svježi sir. Biljna hrana sadrži vlakna koja olakšavaju prolaz hrane kroz probavni sustav. Budite uporni.

Vitamini potiču zdravlje i obnovu tkiva te rast i razvoj stanica, a također podržavaju metaboličke reakcije. VMP tablete su vitaminsko-mineralno-proteinski pripravak za pse i mačke, sadrže uravnoteženu kombinaciju i optimalnu količinu vitamina, minerala i proteina. Daje se 1 tableta na 10 kg tjelesne težine.

Vi dajete dobru dozu vitamina i svaka pohvala Vama jer kuhanu hranu je teško izbalansirati pa je potrebno dodavati VMP tablete.

OZNAKE: