Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani, što učiniti kada se kod crvenouhih mladih kornjaca (tek kupljenih) primjeti mekani oklop (na straznjem rubu, kod repa)? Da li je to normalno ili nije? Ako nije, čime ih točno hraniti da oklop očvrsne? Zahvaljujem se na odgovoru,
Andreja

O: Obzirom na dob Vaše kornjače, za očekivati je da se oklop još nije potpuno razvio i da je zato još uvijek mekan. Međutim, kod mladih kornjača koje nisu adekvatno hranjene, javlja se metabolički poremećaj mekšanja oklopa. Uzrok je hrana s nedovoljno vitamina D i kalcija.

Ukoliko se radi o ovom metaboličkom poremećaju, potrebno je što ranije korigirati prehranu jer teži oblici bolesti završavaju uginućem. Za pravilnu resorpciju kalcija iz probavnog sustava i njegovo iskorištavanje bitan je vitamin D, koji nastaje u tijelu kornjače izlaganjem sunčevoj svjetlosti. Znači, za prevenciju i terapiju ovog poremečaja potrebno je da kornjača ima dovoljno kalcija i vitamina D, što možete osigurati pravilnom prehranom i izlaganjem UVA/UVB svjetlu. S obzirom da je zimsko doba godine i nije prikladno vrijeme za izlaganje kornjače suncu, potrebno je nabaviti UVA/UVB lampu.

Kao izvor vitamina D mogu se koristiti i vitaminski preparati kao što je Beapharov Turtle vit ili Reptilmineral H (Sera).Za mlade kornjače možete nabaviti posebno formuliranu hranu obogaćenu vitaminima kao što je JBL Probaby za mlade kornjače ili Tetrafauna hrana Reptomin baby bogata kalcijem.

Sve navedene hrane i dodatke prehrani možete pronaći u našim Pet centrima.