Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam ženku kunića stariju od 3 godine. Do sada zaista nije imala nikakvih problema i sada najednom stolica joj je postala premekana i konstantno sa lijepi za analni otvor. Svakodnevno čistim stelju na mjestu na kojem obavlja nuždu, no ne pomaže. Nisam joj unijela nikakve promjene u prehranu. Pokušala sam je sama čistiti no ne znam kako a bojim se da je ne ozlijedim. Zanima me što mogu napraviti i da li postoji nekakva otopina kojom je mogu očistiti? HVALA, Petra

O: Konzistencija izmeta zdravih kunića nije uvijek ista. Izmet se javlja u obliku tvrdih kuglica i kao meki, neformirani izmet (caecotrophes).

Obje vrste stolica izlučuju se u cikličkom ritmu. Pri formiranju tvrde stolice pojačana je motorička aktivnost gornjeg dijela debelog crijeva, dok se meka stolica stvara pojačanim motilitetom donjeg dijela debelog crijeva. Meka stolica se najčešće javlja ujutro.

Kunići su biljojedi, imaju izrazito duga crijava, među kojima dominira prostrano slijepo crijevo. Kako bi probavili složene ugljikohidrate, u njihovoj probavi sudjeluje cijeli niz saprofitskih bakterija i protozoa. Produkcijom mekog izmeta bogatog vitaminima B skupine i "dobrih" bakterija, kunići održavaju ravnotežu crijevne mikroflore. Da bi u što većoj mjeri iskoristili ovakav izvor nutrijenata, kunići jedu svoj izmet (koprofagija) i ponovno ga uključuju u probavu.

Međutim, učestala meka stolica znak je poremetnje u probavi. Potraje li, svakako odvedite životinju veterinaru.

Kuniće nije preporučljivo kupati, ali u slučaju koji opisujete neophodno je intervenirati. U suprotnom bi se mogli javiti problemi s kožom koji su po životinju neugodni i bolni. Za pranje anusa i njegove neposredne okoline koristite običnu mlaku vodu kojom ćete razmočiti i ukloniti zaljepljeni izmet. Dlaku nakon toga obrišite ručnikom i raščešljajte. Kako biste olakšali postupak, možete pažljivo skratiti dlaku u okolini anusa.

Iako niste mijenjali hranu, vrlo vjerojatno je ona uzrok učestalim mekim stolicama. Stoga pažljivo operite zelenu hranu koju joj dajete i nastojte je potpuno osušiti. Potičite je da uzima što više sijena, a to ćete postići tako da umanjite količinu koncentrirane zrnate hrane. Zelena hrana bi trebala biti uvijek svježa, a ako je životinja ne pojede kroz 1 sat, maknite je iz nastambe. Izaberite mlade biljke i uklonite tvrde ili oštećene dijelove.