ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Poštovani, imam ženku labradora i prvi put se oštenila. Oštenila je 7 malih psića, prva 3 dana je dojila normalno i odjednom ostala bez mlijeka. Pojačali smo joj hranu, ali je ona dobila proljev. Psići sisaju, ali se muče jer nema mlijeka, što da uradim da se kuji vrati mlijeko i da psići nastave normalno sisati?
Sa štovanjem, Igor

O: Čestitam mami labradorici na tako velikom leglu i vjerujem da će sve biti u redu. Za štence je najvažnije da su dobili kolostralno mlijeko koje kuja izlučuje u prvim podojima. Kolostralno mlijeko sadrži majčina antitijela koje štite mladunčad u prvim tjednima života.

Mlijeko kuje je idealna hrana za štence, ali ukoliko kuja nema mlijeka danas su dostupna adaptirana mlijeka u prahu kojom se uspješno mogu odhraniti mladunci. U ponudi Pet centra su kvalitetni programi adaptiranih mlijeka kao i bočice s dudicama za hranjenje mladunaca.

Što se mliječnosti kuje tiče ona će biti održana, samo je potrebno da bude uz štence. Lučenje mlijeka je neuro-hormonalna reakcija što znači da blizina mladunaca, njihov miris i nastojanje da sišu potiče stvaranje prolaktina koji je odgovoran za lučenje mlijeka kod sisavaca.
 
Moguće je da Vam samo izgleda da se psići muče dojeći. Najbolji pokazatelj je njihov izgled i ponašanje.

Štenci su siti ako su ružičastih sluznica i boje kože, ako ne cvile i spavaju sat i pol do dva u komadu. U prvom tjednu starosti trebaju jesti 10-ak puta tokom dana (svaka dva sata), a noću trebaju jesti 3 puta. Kasnije, kako štenci bivaju stariji i veći, izbacuju pojedine obroke, počevši od noćnih obroka. Ponekad je potrebno sitnije i slabije štence stavljati prve da se najedu i to na mliječne žlijezde koje daju najviše mlijeka (nalaze se na trbuhu). Ako koje štene sporije i slabije napreduje, svakako Vam preporučujem da ga nadohranjujete.

Preporučam Vam i da pozovete veterinara koji bi pregledao kujicu te Vam savjetujem da je vratite na program prehrane kojim ste je hranili prije pojave meke stolice.

OZNAKE: