Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam mačka starog 7 godina i već dulje vrijeme se borimo protiv trakavice, ali čini se bezuspješno. Mačak boravi u kući, uopće ne izlazi van. Prije par mjeseci sam primjetila priličnu količinu krvi u stolici, išli smo veterinaru koji ga je tretirao inekcijama i meni preporučio pastu protiv glista (zaboravila sam kako se zove), dala sam mu na 2 puta u 15 dana. Međutim, jučer se krv opet pojavila i kad se ispraznio, pogledala sam izmet koji je pun tih bjelih stvorova, nazvala sam veterinara koji mi je preporučio Pratel tablete i aktivni ugljen. Moje pitanje je dali ja njemu smijem dati aktivni ugljen dok ima krvi u stolici i kakvu ulogu on ima u svemu tome? Hvala, Edita

O: Medicinski ugljen je zapravo aktivni ugljen dobiven žarenjem iz različitih organskih otpadaka: iz mesa (Carbo animalis), iz krvi (Carbo sanguinius), drva (Carbo ligni) uz dodatak sredstva za aktiviranje.

Medicinski je ugljen nespecifični intestinalni adsorbens. Djelatno adsorbira velik broj organskih i anorganskih otrova, boja, mikroorganizme i njihove toksine te mnoge lijekove. Medicinski se ugljen ne resorbira i ne metabolizira a dokazano je učinkovit u liječenju crijevnih zaraza.

To je lijek izbora u terapiji proljeva i nadutosti, jer je potpuno neškodljiv i nema nuspojava.

Kod dugotrajne primjene treba biti posebno oprezan jer ugljen, osim toksina i drugih štetnih tvari, adsorbira na sebe i tvari koje se nužne za proces probave poput enzima i vitamina.

Dodatno o problematici crijevnih parazita možete pročitati ovdje.

OZNAKE: