Odgovara:
Slađana Trutin, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molila bi vas da mi odgovorite da li je dobro odrasloj kućnoj mački davati otprilike jednom mjesećno čajnu žličicu maslinovog ulja radi lakšeg izbacivanja progutanih dlaka (to sam negdje pročitala, a veterinar mi je rekao da je dobro za dlaku, dam joj sa špricom jer ga ne voli osjetiti u hrani)? I, ako je, je li to dovoljno, ili treba davati i druga sredstva za izbacivanje dlake?
Tena

O: Maslinovo ulje pomaže u peristaltici (prolazu hrane) te tako vjerojatno pomaže i u izbacivanju dlaka. Možete mjesečno davati po žlicu maslinova ulja.

Kolesterol je nužan za građu stanice, ne sadrži niti jednu masnu kiselinu, a jetra ga proizvodi i to u dovoljnoj količini za funkcioniranje organizma. Drugi dio kolesterola unosi se u organizam putem hrane. Često postoji povezanost između pretjeranog unosa masti i povišenog kolesterola u krvi, ali to nije pravilo jer postoji "dobar" i "loš" kolesterol.

Kolesterol kroz krv raznose bjelančevine koje služe kao transporteri, a dijele se na lipoproteine niske gustoće (LDL), lipoproteine vrlo niske gustoće (VLDL) i lipoproteine visoke gustoće (HDL).

Lipoproteini niske gustoće - LDL (Low Density Lipoproteins) raznose kolesterol u stanice stijenki arterija u kojima se nakuplja mast. LDL je nazvan "lošim" kolesterolom jer oblaže unutrašnjost krvnih žila i s vremenom ih sužava. Takva začepljenost krvnih žila jedan je od faktora rizika za oboljenja krvožilnog sustava (smetnje u cirkulaciji, srčani infarkt...). Zasićene masnoće dižu razinu LDL kolesterola. Budući da je ove masnoće nemoguće potpuno izbaciti iz prehrane, njihovu upotrebu treba svesti na najmanju moguću mjeru. Višestruko i jednostruko nezasićene masne kiseline pomažu u snižavanju LDL kolesterola.

Lipoproteini vrlo niske gustoće - VLDL (Very Low Density Lipoproteins) prenose samo oko 15% kolesterola u krvi, ali su važni zato jer ih jetra koristi za proizvodnju LDL-a. Što ih je više, to više LDL-a jetra šalje i to su veći izgledi za srčanu bolest.

Lipoproteini visoke gustoće - HDL (High Density Lipoproteins) prenose kolesterol do jetre, gdje se on razgradjuje u žuč i nakon toga izlučuje iz organizma. HDL je nazvan "dobrim" kolesterolom jer čisti krvne žile od nakupina. Poželjno je imati što veće vrijednosti ovog kolesterola, čime se smanjuje rizik od krvožilnih oboljenja.

Jednostruko nezasićene masne kiseline (npr. maslinovo ulje) pomažu u snižavanju LDL kolesterola i povisuju vrijednosti HDL kolesterola. U smanjenju kolesterola, osim jednostruko nezasićenih masnih kiselina, pomaže hrana bogata vlaknima, osobito pektin iz jabuke.

Učinkovitije za izbacivanje dlake kod maca su paste za izbacivanje progutane dlake (npr. Bezo-Pet pasta, Gimpet Malt-Soft pasta, Beaphar Duo-Malt pasta), mačja trava te posebno formulirane superpremium hrane (npr. Royal Canin Intense Hairball - kompletna hrana za odrasle mačke sklone problemima s nakupljanjem dlake u probavnom sustavu, naročito za mačke s dlakom srednje dužine).

Kuglice dlake svojom prisutnošću u želucu, poput stranih tijela, ometaju probavu. Upotrebom posebnih pasta neometano se dalje nastavlja transport hrane i izbjegavaju stalne iritacije želuca mačke.

Bezo-Pet pasta služi za izbacivanje kuglica dlake (trihobezoara) iz želuca kod mačke. Koncipirana je na uljnoj osnovi. Pasta je mačkama ugodnog okusa pa se može direktno aplicirati životinji u usnu šupljinu, bez mješanja u hranu. U želucu mačke, gdje se prisutne kuglice dlake, Bezo-Pet pasta djeluje na način da ih premaže sluzavim omotačem, čime se olakšava njihov prolaz iz želuca u crijeva, a iz crijeva prema van. Ova pasta također spriječava i samo formiranje kuglica dlake u želucu premazivanjem svake pojedine dlake koja dospije u želudac, skliskim slojem, tako da se ubrza i olakša izbacivanje iz probavnog sustava te onemogući međusobno zapetljavanje dlaka. Bezo-Pet se upotrebljava za odstranjivanje postojećih trihobezoara, kod sumnje na postojanje trihobezoara te za profilaksu nastajanja trihobezoara. Primjena paste se naročito preporučuje kod dugodlakih mačaka (npr. perzijska mačka) te kod mačaka držanih isključivo u kući, koje nisu u mogućnosti jesti travu (biljke s grubim vlaknima) kako bi prirodnim putem (povraćanjem) izbacile kuglice dlake. Gimpet Malt-Soft pasta je prirodna pasta koja, na već opisani način, pomaže izbaciti dlaku iz crijeva mačke, a ujedno predstavlja i odličan izvor energije. Napravljena je od biranih biljnih ulja i sadrži visoke udjele TGOS-a (transgalaktooligosaharidi), koji pomažu razvoj pozitivne crijevne flore. Beaphar Duo-Malt pasta također spriječava formiranje loptica dlake u želucu mačke te olakšava prolazak sadržaja kroz crijeva, a karamela, koja se nalazi u sastavu ove paste, potpomaže njezino djelovanje i čini pastu ukusnijom. Paste se doziraju prema uputama  pojedinog proizvođača.

U izbacivanju kuglica dlake mačkama pomaže i posebna, mekana trava za mačke. Sjemenke trave treba zalijevati vodom (na način da voda prekrije sjemenke, pričekati da apsorbira vodu te višak tekućine ocijediti), svaka 3-4 dana, a kad trava naraste 4-5 cm možete ju ponuditi maci.

Sve navedene proizvode možete pronaći i u našim trgovinama.

OZNAKE: