Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Moja kujica maltezera, stara 3 mjeseca, u posljednja dva tjedna stalno gubi dlaku, što sam čula da nije uobičajeno za maltezere. I to gubi dlaku u kupu, a ne kao nit. Što trebam učiniti? Je li moguće da ima neku bolest ili je to samo manjak vitamina? Hranim je Royal Caninom, rifužo hranom za štence. Unaprijed hvala, Klara

O: Dlaka psa raste i otpada ("linjanje") ciklički. Postoji period intenzivnog rasta, koji se izmjenjuje s prijelaznim razdobljem, nakon kojeg slijedi period mirovanja. Linjanje počinje kada je spremna nova dlaka.

Na ciklus rasta utječe više čimbenika, kao temperatura okoliša, povećanje ili smanjivanje dnevnog svjetla, hormoni, ishrana, stres i genetska osnova.

Ispadanje dlake najobilnije je u proljeće, kada pas više ne treba zimsko gusto krzno i ponovo u jesen, kada se kraće ljetno krzno zamjenjuje dužim, gušćim pokrovom i novim rastom poddlake. Psima koji borave u grijanim i klimatiziranim stanovima često je poremećen ovaj prirodni ritam, stoga se mnogi linjaju tijekom cijele godine. Linjanje je različito kod različitih pasmina.

U pravilu, kod maltezera ne postoji proljetni i jesenski period linjanja kao kod ostalih pasa.

Gubitak dlake ili alopecija razlikuje se od linjanja, jer je karakterizira djelomični gubitak dlake. Nastaje zbog nemogućnosti rasta dlake, uklanjanja dlake lizanjem i češanjem ili dlaka spontano ispada.

Alopecija može imati više uzroka. Predisponirajući faktori za kožne bolesti su oni koji narušavaju epidermalni integritet kao što je češanje, udarac, visoka vlaga, prljavština, zapetljana dlaka, kemijska iritirajuća sredstva, vrlo niske ili vrlo visoke temperature, te parazitarne infekcije. Nabrojenom mogu doprinijeti i faktori kao što je manjak pojedinih nutrijenata u prehrani (npr. vitamini - B kompleks, vitamin A; minerali - cink; esencijalne masne kiseline - omega 3 i omega 6) koji dovode do poremetnje zaštitne funkcije kože, ali i padu imuniteta organizma. Tako već nedostatak masti u hrani uzrokuje suho perutanje kože, otpadanje dlake, tzv. parakeratozu. Opadanje dlake javlja se kao ograničeno ili kao prorjeđenje dlake cijelog tijela. Koža na bezdlačnim površinama ponekad nije vidljivo promjenjena, ali je vrlo često promjenjene boje i izgleda.

Preporučam Vam da kujici jelovnik obogatite vitaminsko mineralnim dodatkom (npr."Vitapet" pasta) ili biotinskim preparatom (vitamin H) koji služi za regeneraciju dlake i kože. Uz biotin bilo bi poželjno prehranu obogatiti esencijalnim masnim kiselinama (EFA) poznatije kao Omega 6 i Omega 3 koje se preporučuju kod oštećenog dlačnog pokrova (faza linjanja, ispucala i suha dlaka, dlaka bez sjaja).

Iščetkavajte svoju kujicu svakodnevno kako biste iščešljali odumrlu dlaku i potaknuli cirkulaciju, te obratite pozornost na eventualne promjene na koži. Ako se stanje ne stabilizira, odvedite kujicu na dermatološki pregled.

Napomenula bih još i da nikako ne kupujete hranu u rinfuzi (rifužo, kako ste Vi naveli), budući da nikako ne možete znati koji je rok trajanja tako kupljene hrane, koliko je dugo originalna vreča bila otvorena, te jesu li uopće sačuvani hranjivi sastojci, a najvažnije od svega, uopće ne možete biti sigurni jeste li kupili željenu hranu. Stoga, radi zdravlja svoje kujice, uvijek kupujte originalno zapakirane proizvode, kojima je garantiran sastav i rok trajanja.

OZNAKE: