Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me jedna mala stvarčica u vezi pasmine maltezer - koju mi hranu i šampon preporučujete i da li da joj već kupim odjećicu za zimu ili ne? Treba li uopće kupovati maltezerima odjećicu za zimu? Hvala unaprijed,
Ivana

O:
Maltezer je pas naklonjen čovjeku, privržen svom gospodaru, blage prirode, ali i hrabar. Veseo, inteligentan ali i prepreden. Klasičan kućni pas, dražestan i umiljat. Maltezeri (malteški psići) imaju meku, dugu, bijelu i svilenkastu dlaku, crnu njuškicu i duboke smeđe oči, koje se kriju ispod šiški.

Ovaj majušni pas nije teži od tri kilograma, a najveći posao vlasniku zadaje češljanje njegove dugačke dlake. Ako se to ne radi redovito, dlaka može postati čupava i zapetljana, što će i vlasniku i njemu zadati velike muke. Inače, maltezeri se mogu držati u stanu i neće stvarati probleme ako se redovito izvode van da se dobro istrče i obave nuždu. Očekivana životna dob im je oko 14-15 godina.

Kako niste naveli dob Vašeg ljubimca, pretpostaviti ću da se radi o mlađem psu pa ću i odgovor prilagoditi istome.

Na tržištu dolaze superpremium, premium i komercijalne hrane. Obrok za Vašeg ljubimca trebao bih sadržavati idealan omjer bjelančevina, ugljikohidrata, masti, te vitamina i minerala, ali i balasta koji potiče probavu.

U našim trgovinama nalazi se veliki izbor hrana renomiranih proizvođača svih kategorija. Savjetujem Vam da odaberete neku od hrana iz premium (Alleva puppy & junior small, K-9 growth formula, Belcando puppy ili junior, Profilum junior) ili superpremium programa (Eukanuba puppy & junior small ili puppy & junior all breeds, Hill's puppy mini, Purina puppy small, Royal Canin mini junior) prilagođenim dobnoj kategoriji i veličini Vašeg ljubimca. Premium i superpremium hrane će u potpunosti zadovoljiti sve nutritivne potrebe pasa. Psima hranjenim premium i superpremium programima nije potrebno dodavati vitamine ili minerale u obroke, osim u stanjima kada Vam to preporuči veterinar.

Preporučio bih Vam hranjenje Vašeg ljubimca više puta dnevno, zbog specifičnog metabolizma malih pasmina pasa. Psa bi trebalo hraniti u isto doba svaki dan.

Pri kupanju Vašeg ljubimca treba koristiti šampone namjenjene psima. Pse ne bi trebalo šamponirati češće od nekolikom puta godišnje jer isušuju kožu i skidaju sloj loja s dlake pasa koji ima zaštitnu ulogu da dlaka ne puca, da je sjajna i da se prebrzo ne smoči. Tako štiti ljubimca od kiše i prekomjerne vlage.

U našim trgovinama nalazi se mnoštvo proizvoda namjenjenih kupanju štenaca (Gimborn Welpen-Shampoo, Dog It Essentials tearless, Trixie Welpen Shampoo, Bio-Groom Fluffy puppy, Friskies šampon za štence,...).

Koliko kupati psa vrlo je često pitanje vlasnika na koje veterinari teška srca moraju odgovarati. Postoje izvrsni šamponi za pse i mace (Dermilen, šamponi iz programa All Systems), ali i oni se ne smiju prečesto upotrebljavati. U običnoj toploj vodi možete oprati šapice poslije svake šetnje. Suho pranje (puder) također možete koristiti češće i to tako da napudrate područje koje je prljavo i promijenjene boje (zbog hrane ili mokraće), ostavite 10 minuta i tada očetkate mekom četkom.

Pseće krzno pruža Vašem ljubimcu dobru zaštitu od hladnoće, ali iz razloga što se radi o maloj pasmini, hodanje po snijegu i hladnom vremenu može predstavljati problem jer se dlaka brzo namoči te ukoliko pas za vrijeme šetnje nije fizički aktivan, može se pothladiti. Ukoliko primjetite da pas drhti - to je znak da mu je hladno. Organizam na taj način reagira, tj. ubrzava metabolizam da bi održao tjelesnu temperaturu.

Odabir zaštitnog kaputića ili kabanice zasigurno bi pružio dodatnu zaštitu vašem psu, prvenstveno toplotnu, a s obzirom da maltezeri imaju bijelu dlaku zaštitna će odjeća ujedno spriječiti i prljanje. U Pet centar trgovinama možete naći zaista veliki izbor kaputića, kabanica, dolcevita i drugih odjevnih predmeta za Vašeg ljubimca, ukoliko mu se odlučite pružiti dodatnu zaštitu.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet centru.

OZNAKE: