Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam 8 mjeseci starog maltezera koji svako toliko zna izbacivati žutu pjenicu iz usta. Prvo se počne grčiti i onda izbaci malu količinu te pjenice. To se najčešće događa ujutro natašte ili po noći. Što je uzrok tome i kako da prestane? I još nešto: koliko puta na dan bi bilo pravilno hraniti maltezera od 2 - 3 kg. I zašto odbija pseću hranu? Hvala, Martina

O: Povraćanje kod pasa najčešće može biti posljedica konzumiranja neadekvatne hrane, "ukradeni" zalogaji sa stola, slatkiši, prežderavanje ili halapljivo gutanje hrane ...

Svaka od navedenih situacija može dovesti do upale sluznice želuca - gastritisa. U početku bezazlen problem može poprimiti, a najčešće i poprima, kroničan tijek, ukoliko se ne započne na vrijeme s rješavanjem uzroka.

Problemi gastritisa mogu se u potpunosti sanirati ili barem uspješno držati pod kontrolom.

Pravilna prehrana je ključ uspjeha u rješavanju takvih problema. Postoje i posebne tzv. medicinske hrane, sastavom prilagođene rješavanju želučanih tegoba, nude je Hill's, Eukanuba i Royal Canin, a raspoloživa je isključivo u veterinarskim ljekarnama. Ponekad je potrebna i medikamentozna terapija, naravno u suradnji s Vašim veterinarom.

Savjetujem Vam da prvo svakako posjetite Vašeg veterinara koji bi nakon pregleda trebao utvrditi radi li se doista o gastritisu i eventualno prepisao terapiju za smirenje sluznice želuca.

Što se tiče učestalosti hranjenja, poželjno je psa te starosne dobi hraniti barem dva puta dnevno. Da biste mu dehidriranu hranu učinili privlačnijom, možete je preliti pilećom juhom koja je kuhana bez začina (vegeta, papar, sol ) ili pomješati konzervu sa suhom hranom.

Osim dehidrirane hrane, psa možete hraniti bilo kojim kuhanim mesom (piletina, puretina, govedina), kuhanom ribom (očišćenom od kostiju), kuhanim povrćem (mrkvica, peršin, celer, kukuruz...), rižom, tjesteninom, žgancima. Od mliječnih preparata u obzir dolaze kiselo mlijeko, jogurt, acidofil, bioaktiv, svježi kravlji sir. Ne smije se davati mlijeko jer kravlje mlijeko sadrži puno mliječnog šećera - laktoze, koju psi ne mogu probaviti pa može izazvati proljev u pasa, a naročito u štenadi. Također ne smijete hraniti psa prženim, dinstanim, pečenim, roštiljem, kobasicama, hrenovkama, salamama... budući da takva hrana dugotrajno oštećuje sluznicu probavnog sustava i u kasnijoj dobi može uzrokovati niz drugih problema.

OZNAKE: