Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam malog malterzera starog 6 mjeseci. Nizom slučajnosti dokopao se čokolade i cijelu je pojeo. Zanima me može li mu naškoditi? Inače mu ne dajemo slatko, jer sam čula da slatkiši osljepljuju. Hvala, Alma

O: Čokolada se dobiva iz zrna kakaovca. Jedan je od najpopularnijih prehrambenih proizvoda, a ne mogu mu odoljeti ni psi. Na žalost, čokolada sadrži alkaloid teobromin koji je za pse toksičan u vrlo malim dozama. Djeluje ekscitirajuće na centralni nervni sustav, uzrokuje porast krvnog tlaka, stimulira rad kardiovaskularnog sustava, izazaiva mučninu i povraćanje.

Ne sadrže sve čokolade istu količinu teobromina.Tako one za kuhanje sadrže 8-10 puta više teobromina od mliječnih čokolada. Bijele čokolade ga sadrže samo u tragovima. Toksična doza teobromina za psa je 100-200 mg/kg.

Dakle, zavisno o vrsti i količini čokolade mogu se razviti različiti znaci trovanja teobrominom, a to su :
- ekscitacija, nemir, drhtanje
- povraćanje, proljev
- grčenje mišića
- gubitak svijesti

Ne postoji specifični antidot za teobromin. Terapija je simptomatska, što znači da se lijekovima može djelovati samo na simptome trovanja. Ako primjetite bilo koji od navedenih znakova (a i prije, ako je pas pojeo veću čokoladu), odvedite vašeg psa veterinaru.

Za prehranu pasa nisu škodljive poslastice od čokolade koje možete kupiti u prodavaonicama specijaliziranim za prodaju hrane za kućne ljubimce, jer je iz tih čokolada odstranjen teobromin.

OZNAKE: