Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam maltezericu koja će uskoro navršiti 4 godine. Prije godinu dana imala je prvo leglo i to odmah 6 malih, sve dečki. Bila je uzorna majka i to je sve dobro prošlo. Nisam sigurna da li je naš problem vezan uz majčinstvo, no nekako u to vrijeme su počeli veći problemi s analnom žljezdom. Naime i prije se kujica znala vući po zemlji kada ju je svrbilo, ali tada bi to prestalo odlaskom veterinaru i pražnjenjem žljezde. U zadnje vrijeme, iako idemo redovito prazniti žljezdu pa često veterinar kaže da nije niti bila puna, moja se kujica skoro bez prestanka vuče po zemlji, a često se i grize i liže oko anusa. Nekada fina guza pokrivena krznom sada je rozo-crvene boje i potpuno bez dlaka.

Moj veterinar kaže da je to naprosto problem ove pasmine i da nema nekog trajnog rješenja, osim pražnjenja žljezde. Zanima me da li postoji neka krema koja bi joj olakšala svrbež, ili možda neko drugo rješenje. Napominjem da redovito stavljamo Advantix i da je kujica redovito prana, počešljana i uredna. Unaprijed hvala. Mirna

O: Analne vrećice su parni organ, koje su smještene kao što im i samo ime kaže, s obiju strana anusa. Tekućina koja se stvara u analnim vrećicama je puna feromona i oblaže feces. Kada su pune, pas se obično vuče sa stražnjim dijelom tijela po podu ili se liže ili grize oko tog područja i po stražnjim nogama. Ako su analne vrećice pune, moraju se isprazniti. Postoji više tehnika pražnjenja analnih vrećica i ponekad ih nije dovoljno istisnuti samo izvana. Sve ovisi o sadržaju, pa ako je on gust i grudast, potrebno je analne vrećice isprati s rivanolom ili nekom sličnom tekućinom. Ponekad je potrebno cijeli postupak ponoviti nekoliko puta s razmakom od tjedan dana. Ako se analne vrećice ne isprazne, a pune se redovito, može doći do njihovog apscediranja i tada je potrebna i antibiotska terapija.

Sanjkanje psa po stražnjem dijelu tijela ne mora uvijek značiti da su analne vrećice pune, nekada crijevni paraziti, kao što su gliste i trakavice, mogu uzrokovati iritaciju i svrbež anusa.

Razlog prekomjernog punjenja analnih vrećica može biti hrana, pseće buhe, tjeranje, alergijska reakcija i mnogi drugi razlozi. Na žalost, kod gradskih pasa analne su vrećice uobičajen problem te jedino redovito pražnjenje analnih vrećica Vašem psu može olakšati njegove probleme.

Naveli ste kako je Vaša kujica redovito prana, češljana i uredna. Koliko često je kupate? Preporuča se kupanje šamponima ne češće od jednom mjesečno. Najbolje bi bilo tri do četiri puta godišnje. Postoje izvrsni šamponi za pse (Dermilen, šamponi iz programa All Systems), koji se mogu češće upotrebljavati, no svakodnevnom upotrebom bi moglo doći do narušavanja prirodne ravnoteže i vlažnosti kože. U običnoj toploj vodi možete oprati šapice poslije svake šetnje. Suho pranje (puder) također možete koristiti češće i to tako da napudrate područje koje je prljavo i promijenjene boje (zbog hrane ili mokraće), ostavite 10 minuta i tada očetkate mekom četkom.

Psima koji su skloni nakupljanju i retenciji sadržaja, preporuča se i specijalna medicinska hrana. Takva hrana prevenira učestalo punjenje analnih vrećica te dermatološke probleme koji nastaju kao posljedica istih. U našim trgovinama u ponudi imamo medicinsku hranu:

- d/d Hills prescription diet u dehidriranom obliku s patkom, lososom i jajima, te u konzerviranom obliku sa jelenom, janjetinom, patkom i lososom.

- Sensitivity control Royal Canin u dehidriranom obliku, te u konzerviranom obliku sa piletinom i patkom.

- dermatosis formula Eukanuba u dehidriranom i konzerviranom obliku.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet centru.

OZNAKE: