Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Da li mi možete navesti sve male vrste psa jer tražim malog psa (niskog rasta). Ja bih bolonjskog bišona, ali ne znam kakva mu je dlaka kasnije, pa možete li mi nešto više reći o njima ili mi molim vas ako mi možete poslati neke slike ili bilo koje druge vrste psa.
Hvala,
Amina

O: Navesti sve male vrste pasa možemo, ali ako ne poznajete pasmine odnosno kako ona u stvarnosti izgleda, nećemo Vam mnogo pomoći u odabiru.

Kao i uvijek preporučamo posjetiti izložbe pasa gdje ćete vidjeti najbolje primjeke od svake pasmine, a posebno Vama interesantne male pasmine, raspitati se o njihovom temperamentu, ishrani i brizi o dlaci od samih uzgajivača. Možete posjetiti 22.10.2006. CACIB izložbu u Splitu ili 25. i 26.11.2006. CACIB u Zagrebu. Inače, sve fotografije i opisi pasa dostupni su i na Internetu.

Bichon Bolognese je pas male veličine, kompaktnog izgleda, pokriven s "pravim ovčjim krznom" bijele boje, odnosno dlaka je dugačka i kovrčava i stoji uspravno i zbog toga je potrebna velika briga i svakodnevno četkanje dlake. Ova pasmina ne spada u preaktivne pse, ovisan je o svom vlasniku i željan društva cijele obitelji, razigran i vrlo veseo. Unutar stana uvijek je "sjenica " svog vlasnika i vrlo je mrzovoljan ako vlasnik ne pokazuje pažnju spram njega. Dobro se slaže s ostalim kućnim ljubimcima, naraste 27-30 cm, težine 2,5-4 kg. Vrlo je zdrava i otporna pasmina, pogodan za život u stanu, vole se šetati i žive oko 14 godina.

Vama prepuštamo konačnu odluku pri odabiru pasmine, ali ne zaboravite da i ovi mali psi zahtjevaju jednaku pažnju, brigu i odgoj kao i velike pasmine.

OZNAKE: