dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Molim Vas za savjet, odnosno mišljenje. Naime, imam mladu macu koja je prije nekih 10-ak mjeseci dolutala i ostala kod mene. U početku je jela svu hranu primjerenu macama, s vremenom je postala probirljivija, a sada voli samo suhu Whiskas hranu. Sve bi bilo u redu da slučajno nisam otkrila kako moja maca obožava kuhani kukuruz koji sam joj slučajno dala, onako zrno-dva iz šale.Sada svako veče kuhamo kukuruz i ona se sva „raspameti“ od ugode. Pojede oko pola klipa jer joj više ne dam. Zanima me koliko je to zdravo za macu, smijem li joj uopće davati kuhani kukuruz i bi li moglo doći do kakvih neželjenih posljedica? Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru i srdačno Vas pozdravljam.
Jadranka


O: Prehranu mačaka u osnovici čini meso, odnosno bjelančevine životinjskog porijekla. Mačke rado jedu različito povrće, voće i termički obrađene žitarice. Probavni trakt mačaka je vrlo kratak i ne može probaviti složenu strukturu biljnih ugljikohidrata.

Obrok mačke treba sadržavati svih pet sastojaka: ugljikohidrati, proteini (najbolje životinjskog porijekla), masti, minerali i multivitamini.

Metabolizam proteina je jedinstven u mačaka i one zahtijevaju veću količinu proteina u hrani nego psi. U hranidbi mačaka je ključan viši postotak kalorija naspram izvoru proteina. Mačke zahtjevaju hranu s visokim postotkom proteina i niskim postotkom ugljikohidrata. Imaju veću dnevnu potrebu za amonokiselinom taurin, koja je jedanaesta esencijalna (od životne važnosti) u mačaka.
 
Kukuruz obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju kolesterol, folnom kiselinom, koja čuva krvne žile i vitaminom B1, važnim za dobar rad mozga. Zatim, obiluje ugljikohidratima, a siromašan je mastima pa predstavlja dobar izvor brzo raspoložive energije. Masti koje prevladavaju u kukuruzu su višestruko i jednostruko nezasićene.
 
Poznato je da mačke rado pojedu kuhani kukuruz, što znači da nije štetan za njih, ali ugljikohidrati kojima obiluje teže su probavljivi za mačku pa svakako treba voditi računa o pojedenoj količini i koliko se često daje.

OZNAKE: