ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 


P:
Imam kućnu macu staru oko 2 godine koja još nije kastrirana i nije se nikada parila. Dosad nijednu mačku ni mačića nije prihvaćala. Prije jedno 3 tjedna smo doveli malenog muškog mačića starog otprilike 2 mjeseca kojeg je naša maca odmah prihvatila, opsesivno se vezala za njega i pocela ga dojiti. Cijelo vrijeme se igra s njime, liže ga i nadgleda ga. Nije mi jasno kako maca koja se nikad nije omacila moze dojiti i zasto malom mačiću  uporno grize brkove? Čak mu je i krasticu napravila. Unaprijed zahvaljujem. Mia


O: Dojenje je uvjetovano neurohormonalnim podražajima u tijelu ženki nakon poroda, ali se u svijetu sisavaca mogu susresti i različita odstupanja. Tijelo mačke je po porodu pod utjecajem hormona prolaktina. On potiče lučenje mlijeka, ali isto tako snažno djeluje na ponašanje mačke. One se ponašaju zaštitnički i svu svoju pažnju posvećuju njezi i hranjenju mladunaca. Grickanje brkova samo je dio ovako brižne njege. Blizina mladunca ima vrlo značajnu ulogu u podražaju mliječnih žlijezda i otpuštanju mlijeka. Dojenje traje pet do šest tjedana, nakon čega mačići u normalnim okolnostima počinju samostalno jesti krutu hranu.

Zbog emocionalne povezanosti, period dojenja može biti i nešto duži. Kako mačići prestaju dojiti tako se i količina prolaktina u tijelu majke smanjuje, a povećava se nivo estrogena koji mačji organizam vodi u novi estrus ili "tjeranje". Obzirom da je očito došlo do disbalansa hormona bilo bi dobro da macu odvedete na veterinarski pregled.

 

OZNAKE: