Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Svačićeva 61, Osijek

P: Imam mačka starog 2 godine koji se već 3 dana pati i nikako da povrati. Probava je ok. Jede i ima stolicu. Jučer sam mu dala pastu, međutim nije mu ništa bolje. Kako da mu pomognem?
Hvala, Željka

O: Koliko sam mogla shvatiti iz navedenog opisa, mačka pokušava nešto izbaciti i to najvjerojatnije nakupinu ili kuglicu dlake. Trihobezoari, hairballs ili kuglice dlake se najčešće javljaju kod mačaka koje imaju poludugu i dugu dlaku, kao i kod mačaka koje stalno borave u zatvorenom prostoru.

Kućne mačke se linjaju konstantno zbog stalne temperature okoline i umjetnog svjetla. Mačka proguta čak 2/3 otpale dlake dok se uređuje. Nakupine dlake u probavnom sustavu mogu uzrokovati povraćanje, opstipaciju (začep), a ponekad i potpunu blokadu peristaltike.

Da bi se olakšala eliminacija progutane dlake, maci možete davati paste za izbacivanje progutane dlake (npr. Bezo-pet-Vetoquinol, Trixie Malt pasta, Dr. Clauder's Malt soft pasta),  zatim posbne superpremium hrane (npr. Royal Canin Intense Hairball, Hill's Hairball control, Iams Adult hairball, Brit Care Indoor - kompletna hrana za odrasle mačke sklone problemima sa nakupljanjem dlake u probavnom sustavu). Kuglice dlake svojom prisutnošću u želucu, kao strano tijelo, ometaju probavu hrane, a upotrebom pasta se nastavlja transport hrane i izbjegavaju stalne iritacije želuca mačke. Ove paste imaju uljnatu osnovu. Pasta je mačkama primamljivog okusa pa se može direktno aplicirati životinji u usta, bez miješanja u hranu, a može se nanijeti maci na šapu, kako bi je ona polizala. U želucu mačke, gdje su prisutne kuglice dlake, pasta obavije dlake uljnatim omotačem, čime se olakšava njihov prolaz iz želuca u crijeva, a iz crijeva u vanjsku sredinu.

Mačke su, kao i psi, životinje koje lako povraćaju tako da povremeno povraćanje ne mora značiti bolesno stanje.

U slučajevima kada povraćanje nije jedini simptom i kada je učestalo, uzroci mogu biti bolesti gastrointestinalnog trakta, intolerancija na hranu, invadiranost crijevnim parazitima itd. Osim toga, podražaj na povraćanje mogu izazvati i upala ždrijela  te proširenje jednjaka.

Malt paste je potrebno davati svakodnevno kad je u pitanju dugodlaka ili poludugodlaka mačka te u vrijeme linjanja. U slučaju da je formirana loptica prevelika, izbacivanje traje duže i potrebna je veća količina paste kroz više dana.

U svakom slučaju, ako ne dođe do poboljšanja, i kuglice dlake se tretiraju kao strano tijelo pa Vam preporučam da mačku odvedete kod veterinara na pregled i dodatne pretrage.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

OZNAKE: