dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mačku staru cca 20 godina. Maca je kućna, ne izlazi nikad van, nije nikad imala potomke. Uvijek je bila vrlo, vrlo glasna i dobroga zdravlja do prošle godine. U listopadu 2010. imala je operaciju vađenja maternice i jajnika zbog tumora te je podvrgnuta općoj anesteziji. Obzirom da nakon operacije nije bila raspoložena za hranu uopće, naknadnim pregledom uočeno je da ima pokvarena 2 zuba koja su joj izvađena, a maca je opet podvrgnuta općoj anesteziji. Znači, 2 opće anestezije u roku 10 dana na maci staroj 20 godina. S obzirom na našu pruženu njegu i brigu, maca je sad u potpunosti oporavljena, uredno jede i pije, ponaša se dobro, svojeglava je kao i uvijek, opet je ona stara. Problem je u tome što nakon tih operacija ona kao da je izgubila glas. Kad mijauče, otvara usta, ali glas ne izlazi. Tu i tamo se čuje neki zvuk mijaukanja, ali to je daleko od onoga kako je ona mijaukala. Naime, uvijek je bila vrlo, vrlo glasna, a sad je nečujna. Možete li mi reći o čemu se radi? Srdačni pozdravi, Sandra 


O: Mijukanje prestavlja vokalni zvuk  kojim se mačke sporazumjevaju sa drugim mačkama pa i s ljudima.

Promjene glasa ili nemogućnost glasanja mogu biti uzrokovane poremećajima na razini glasnica koje stvaraju zvukove u larinksu.Dok maca diše glasnice su razmaknute, a prilikom mijaukanja priljube se jedna uz drugu te prolaskom zraka iz pluća vibriraju i proizvode zvuk. Edem ili neravnine na glasnicama onemogućuju njihovo zbližavanje, što dovodi do promjena u mijaukanju ili mijaukanje potpuno izostaje.
 
Različiti patološki procesi na glasnicama, kao što su novotvorevine, te upalni procesi koji se šire sa grkljanja i ždrijela, bolesti štitne žlijezde i neurološki poremećaji, mogu uzrokovati  stanje promuklosti ili gubitka glasa .
 
Anestezija je lijekovima izazvana neosjetljivost cijelog tijela (opća )ili dijela tijela (lokalna), zbog bezbolnog izvođenja operacije. Opća anestezija je gubitak svijesti uz gubitak svih osjeta, uključujući i bol  zbog djelovanja anestetika na mozak. U lokalnoj anesteziji izravno se blokira provođenje živčanih impulsa pa bolni signali ne mogu stići do mozga, ne osjeća se bol i životinja je budna.
 
Komplikacije opće anestezije su moguće, one uključuju mogućnost privremenih bolova u ustima i grlu, promuklost, ozljede usne šupljine i zuba usljed uvođenja tubusa, svjesnost tijekom anestezije, mučninu i povraćanje, ozljede krvnih žila, aspiraciju (udisanje želučanog sadržaja) ili pneumoniju (upalu pluća).
 
Promuklost kao popratna pojava opće anestezije u pravilu je  prolazne naravi i ne zahtjeva liječenje, međutim moguće je da je došlo do oštećenja glasnica uvođenjem tubusa. Bitno je da se maca normalno ponaša, da je opće stanje dobro, da je ona "stara", da se ne primjećuju teškoće kod gutanja hrane i vode. S obzirom da je već poprilično prošlo od operativnog zahvata, a glas joj se još nije vratio, možete se obratiti na ambulantni pregled kako bi se ustanovilo stvarno stanje.

OZNAKE: