ljvu 2013


Odgovara:
Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam pitanjce u vezi tableta protiv parazita za mace. Naime, imam macu (2 godine) koja je samo u kući (i na balkonu gdje zna uloviti zalutale skakavce, bube, muhe i mušice). Redovito joj svaka 3-4 mjeseca dajem tabletu (ima oko 5 kg) i prema savjetu koji sam dobila u vet. ljekarni zadnji put sam joj dala cijelu (jer je iznad 5 kg), ali je povratila par sati nakon. Poučena tim iskustvom ovom turom sam joj dala pola tablete i noćas je opet povratila. Ovaj put je čak i kuglicu dlake povratila (to joj je prvi put otkako je kod mene znači otkako je imala 2 mjeseca). Inače lani u rujnu smo imali epizodu kad je povraćala i imala zatvor (nije utvrđen uzrok pa je pretpostavka da je neki virus skupila). Sličan scenarij (ali hvala Bogu u puno blažem obliku i pretpostavljamo da se prejela trave jer mala ludica ne zna stati kad je krene grickati) se ponovio u veljači. Od tada je na Royal Canin Sensitive suhoj hrani i vrećicama. Je li joj trebam davati te tablete ili na neki drugi način štititi od parazita? I je li ova hrana dovoljna za izbacivanje hairball ili trebam dodatke poput pasti? Hvala unaprijed na odgovoru. Jelena

O: Savjetujem Vam da svakako maci uvedete kao dodatak prehrani neku od pasta namijenjenih lakšoj eliminaciji kuglica izlizane dlake. Ove paste obavijaju grudice dlake i omogućavaju njihovo prosklizavanje kroz probavni trakt tako da ih životinja izbacuje izmetom. Mace u prirodi ovakve tegobe rješavaju hraneći se oštrom travom koja provocira povraćanje. Isto tako, ukoliko postoje bilo kakvi problemi vezani uz želudac, mace si pokušavaju olakšati tegobe upravo hraneći se većim količinama trave nastojeći time izazvati povraćanje. Stoga je pasta svakako bolje rješenje.

Mačke je dobro čistiti od crijevnih nametnika svaka 3-4 mjeseca, ali s obzirom na to da Vaša maca ima osjetljiv želudac dajte joj samo pola tablete i to zdrobljene u prah i s nešto hrane. Tablete se bolje podnose ukoliko se ne daju na prazan želudac.

OZNAKE: