Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačka starog sedam mjeseci, vrlo je drag, umiljat i živ, pa stalno po stanu ruši stvari, voli moje odjevne predmete, ruši ih i spava na njima, ali na moj povik NE, miče se i dok se okrenem on ponavlja svoje nestašluke. Naime, moja ga je kćer pokupila sa ulice kad je bio star mjesec dana, bio je u vrlo lošem stanju, pothlađen i popljuvan (kako bi se reklo "šaka jada"), pa smo ga liječili, i hranili mačijim mlijekom na dudicu. Nikad ne želi biti sam osim kada spava, a spava malo u mom krevetu, malo u kćerkinom, malo na perilici i po svagdje malo, prati nas iz prostorije u prostoriju i voli nas jednako. Kada se igra s nama gricka nas, a često nam liže ruke, no zanima me zašto ispušta zvuk sličan cvrkutu.

Što on govori, te kada bi bilo najbolje da se ga kastrira, budući da se bojimo (stanujemo u zgradi) da ako jednom ga pustimo kada mu bude vrijeme parenja, da će odlutati i negdje nastradati makar smo protivnice kastriranja?
Hvala, Đuka

O: Poput drugih domaćih životinja, mačka se odlučila živjeti u blizini ljudi, jer joj je to bilo u interesu prvenstveno zbog hrane. Kako bi mogli prodrijeti u ljudska naselja, preci mačaka promijenili su ponašanje i prošli kroz fizičke promjene, stvorivši jedinstvenog pripadnika vrste - domaću mačku. Naš odnos s mačkama započeo je davno i u cjelini je uzajamno koristan.

Vaša mačka je prihvatila život s Vama, a promjena njenog glasanja odraz je njene bliskosti s Vama. Mačke koje se socijaliziraju prije sedmog tjedna starosti, razvijaju sa svojim vlasnicima topao i često fizički odnos. One glasanjem na razne načine, u Vašem slučaju "cvrkutanjem" nešto zahtjevaju i odgovaraju. Način na koji misli, jede, lovi i druži sa Vama, je nepromjenjiv. Zbog kontakta koja je Vaša mačka imala s Vama u ranoj fazi svoga života, ona u Vama vidi nekoga tko će se o njoj brinuti. Mačka je na neki način "osvajač", od Vas dobiva hranu, udobnost dodira i sigurnost, koja se bitno ne razlikuje od odnosa kakvog je imala sa svojom majkom. Upravo zbog te ovisnosti o Vama ona će Vas cijeli svoj život doživljavati kao svoju majku. Upravo zato i voli Vaše odjevne predmete, jer osjeća Vaš miris na njima i na neki je način i tada u kontaktu s Vama. Neka Vas ne zabrinjava njena promjena glasanja, ona Vam samo želi pokazati da traži svu Vašu pažnju, ljubav i brigu.

Mačići se započinu igrati u trećem tjednu života, a igra prolazi kroz različite faze sazrijevanja. Mačići se nerijetko vole igrati našim stvarima ili ih koristiti za odmaranje i dremuckanje. Svaka takva igra s Vašim stvarima učenje je i usavršavanje lovne vještine mačke. S vremenom će se intezitet igre s predmetima smanjiti, ali neće nikada u potpunosti nestati. Možda Vam se čini da Vaša mačka ne reagira na Vaše povike, ali ona će vrlo brzo početi reagirati na Vaša upozorenja. Mačke reagiraju na nagradu i pouku, te svaki puta kada Vas posluša, nagradite je hranom ili nekom od poslastica. Možete koristiti i specijalne sprejeve za odbijanje mačaka, kako bi mačka izbjegavala predmete i mjesta na kojima ne želite da se zadržava.

Svakako bih Vam preporučila da mačka kastrirate što prije, jer na taj način smanjujete mogućnost oboljenja prostate. Kastrirane mačke postaju mirnije i imaju povećani apetit, pa su stoga sklone nakupljanju prekomjerne tjelesne težine, te je vrlo bitna prehrana nakon kastracije.

U trgovinama Pet Centra možete kupiti specijalnu hranu za kastrirane mačke: - Royal Canin Young Male. Hrana je namjenjena za mužjake do sedme godine života, optimalne je kalorijske vrijednosti, zakiseljava urin i time smanjuje mogućnost nastanka mokraćnih kamenaca.

Nadam se da sam Vam pomogla, a za sva dodatna pitanja slobodno se obratite veterinarima u Pet Centru.

OZNAKE: