Odgovara:
Slađana Trutin, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Da li je mačja dlaka opasna po čoveka ukoliko se udahne ili proguta? Imam mače i primetila sam da joj dlaka jako opada, a pritom spava sa mnom u krevetu pa me zanima da li je opasno ako njena dlaka dospe u moj organizam? Čula sam da su opasne po život čak pa me interesuje da li je to istina.
Unapred hvala,
Anita

O: Opasnosti od mačje dlake kao takve nema pa gutanje ili udisanje dlake zdrave mačke neće imati apsolutno nikakav učinak na naše zdravlje.

No, mačja dlaka može biti alergen, a na njoj se mogu naći i jajašca pojedinih crijevnih parazita, jajašca glista te buhe i njihova jajašca.

U mačaka parazitira Dypilidium caninum, mala pasja trakavica, u čijem razvojnom ciklusu sudjeluju buhe. Buha je posrednik u razvojnom ciklusu, a teoretski je moguće da se čovjek invadira ovim parazitom ako proguta buhu. Osim što se buhama mogu prenijeti jajašca trakavice, buhe se hrane krvlju pa prilikom ugriza mogu izazvati alergijsku reakciju. Zatim, mačka može imati i uzročnike šuge te biti nositelj mikrosporoze (gljivično oboljenje koje je zajedničko mačkama, drugim toplokrvnim životinjame i ljudima), a da sama ne pokazuje simptome bolesti.

U cilju zaštite zdravlja savjetujem redovnu dehelmintizaciju (čišćenje od unutarnjih parazita) Vaše mačke svaka tri mjeseca.

Svakako je vrlo bitno istovremeno čišćenje mačaka i protiv ekto i endo-parazita.

Banminth pasta preporučuje se za dehelmintizaciju kod mačića. Ova pasta djeluje protiv glista, ali ne djeluje protiv trakavica, no u toj dobi mačke se ne očekuje invazija trakavicom. Odraslu macu možete dehelmintizirati preparatima Drontal cat, Verpanyl, Pratel, koji su obliku tableta. Preparat se po po potrebi može ponovno dati nakon 10-14 dana.

Bitno je naglasiti da je za to vrijeme preporučljivo obavezno pranje ruku i neškodljivo uklanjanje mačjeg izmeta.

Crijevne i nametničke invazije učinkovito možemo spriječiti osobnom higijenom - pranjem ruku i izbjegavanjem dodira s nepoznatim životinjama.

OZNAKE: