Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: mam tri mace i stare su 3 mjeseca. Njih troje jedu jako, jako puno - to jest svakog trenutka mogu jesti...TO mi je ipak malo neobično i mislim da to ponekad čine zato što im je fino ili im je dosadno..Ali na kraju zanima me koliko jedna maca od 3 mj. smije i mora pojesti suhih keksića (ADULT)? Te koliko obroka na dan mora i smije pojesti? Unaprijed hvala! Rahela

O: Faza rasta delikatan je period u životu mačke. Pogreške u prehrani u toku rasta i razvoja odrazit će se na zdravlje mačke u kasnijem životu. Rast mačića odvija se u dvije faze.

Prva faza traje od rođenja do 4. mjeseca života i karakterizirana je intenzivnim rastom. U prvoj fazi razvija se koštani sustav mačića i uvećava se tjelesna težina 5-7 puta, zbog čega organizam ima velike energetske potrebe.

Druga faza počinje od 4. mjeseca i traje do 12. mjeseca života. U drugoj fazi rasta dolazi do konsolidacije koštanog sustava i izgradnje mišićne mase, što također zahtjeva hranu visoke energetske vrijednosti.

U prvih 5 do 7 tjedana mačić se hrani isključivo majčinim mlijekom. U slučaju kad u leglu ima puno mačića ili ako mačka nema dovoljno mlijeka potrebno je prihranjivati mačiće zamjenskim mlijekom. Mlijeko treba biti prilagođeno sposobnosti probave mačića, jer mali mačići loše podnose visok udio laktoze u mlijeku, zbog čega kravlje mlijeko nije pogodno za prihranjivanje. Mlijeko treba osigurati pravilan rast i razvoj pa je najbolje za prihranjivanje mačića u toj dobi koristiti zamjensko mlijeko za mačiće.

Od 1. do 4. mjeseca života osjetljivo je razdoblje u razvoju mačića. Odbijanje od sisanja i privikavanje na krutu hranu, razdoblje je posebne sklonosti probavnim poremećajima. Mačići postepeno gube sposobnost probavljanja laktoze i razvijaju intoleranciju na laktozu. U ovom razdoblju života dolazi i do pada koncentracije antitijela koje je mačić dobio od majke putem mlijeka, a organizam mačića nema još dovoljno razvijen imunološki sustav da se zaštiti od mogućih infekcija. I u ovoj fazi je jako bitno izabrati hranu koja će svojim sastavom i kvalitetom osigurati siguran i zdrav razvoj mačića.

Od 4. do 12. mjeseca završava se razvoj malog mačića. Kapacitet probavnog sustava razvija se tijekom vremena kao i sposobnost asimilacije hranjivih sastojaka iz hrane. U ovoj zadnjoj fazi rasta mačići dostižu spolnu zrelost i konsolidiraju koštani i mišićni sustav, što također postavlja zahtjev za adekvatnom prehranom.

Zbog svega gore navedenog, moja preporuka je da svoje mačke hranite nekom od superpremium hrana (Royal Canin, Hill's, Pro Plan, Eukanuba). Kod proizvodnje ovih vrsta hrane za mačke, uzimaju se u obzir specifične potrebe organizma s obzirom na dob, životni stil, a u nekim slučajevima i pasminu životinja. Rezultat ovakvog pristupa je izuzetno precizan program prehrane mačaka.

Svaka dob ima svoje specifične potrebe i najsigurnije ćete ih zadovoljiti korištenjem superpremium hrane. Svaka vrsta superpremium hrane ima optimalno izbalansiran sastav svega potrebnog za mačku određene dobi i stila života.

S obzirom na dob vaših mačića moja preporuka je da jedu hranu za mlade mačiće (Kitten). Na svakom pakiranju postoje tablice s izračunom potrebne dnevne količine hrane s obzirom na dob i tjelesnu težinu mačke. Tu količinu hrane podijelite na najmanje 3 obroka tijekom dana.

Izražen apetit nije neobična pojava kod malih mačića i s obzirom na pojačane potrebe organizma zbog rasta, uglavnom nema opasnosti od razvoja pretilosti. Kao što ste i sami pomislili, nekad je pojačan interes za hranom posljedica dosade, ali s obzirom na tri mačića tako rane dobi vjerujem da vašima nije dosadno. Problem bi mogao biti ako uz jak apetit mačići ostaju neuhranjeni, što bi upućivalo na jaku parazitarnu invaziju ili neki poremečaj metabolizma. U tom slučaju trebalo bi mačiće odvesti na pregled u veterinarsku ambulantu.

OZNAKE: